Ovo nije dobro: U okeanima nestaje kisik i to rekordnom brzinom

Radiosarajevo.ba
Ovo nije dobro: U okeanima nestaje kisik i to rekordnom brzinom
Foto: BBC / Nasukani kitovi

Kisik u okeanima nestaje rekordnom brzinom kao rezultat ozbiljne klimatske krize na našoj planeti.

Veliki broj vitalnih ekosistema suočava se s prijetnjom nestanka, a posebno ugrožene su ajkule, tune, sabljarke i druge velike ribe. 

Broj tzv. mrtvih zona - mjesta u okeanima gdje kisika nikako nema - učetvorostručio se u zadnjih 50 godina, a trenutno ima najmanje 700 područja gdje su nivoi kisika opasno mali. Kada smo počeli ovo mjeriti prvi put - 60-ih godina prošlog vijeka - takvih mjesta bilo je 45...

Međunarodna unija za očuvanje prirode predstavila je rezultate 7. decembra, na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) u Madridu, gdje zvaničnici pregovaraju o načinima kako da se izborimo s klimatskom krizom. 

Grethel Aguilar, jedan od čelnika ove organizacije, rekao je da zdravlje okeana mora biti ključna tema: "Okeani se zagrijavaju, kisika nestaje...delikatna ravnoteža života u moru potpuno je narušena."

Odluke koje se ovdje donesu, dodao je, bit će ključne za ranjive obalne zajednice, te za društva kojima je ribarenje neophodno. 

Nažalost, vrsta koje toleriraju ovakvo okruženje - meduze, pojedine lignje i mikrobi - ima sve više, a ribe je sve manje.

Očekuje se da će okeani izgubiti oko 3-4 posto svog kiseonika do kraja ovog vijeka...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije