Ovo je najskuplji obrađeni dragi kamen na svijetu

Fena
Ovo je najskuplji obrađeni dragi kamen na svijetu
Plavi dijamant Oppenheimer prodan je u srijedu navečer u Ženevi za rekordnih 57,54 milijuna dolara, čime je postao najskuplje prodan obrađen dragi kamen na svijetu.

Nakon 20 minuta aukcije i bitke između dva kupca koji su ostali anonimni, izvanredan dragulj ugrađen u prsten i težine 14,62 karata prodan je za 50,6 milijuna dolara, a ukupna cijena obuhvata i troškove provizije. Time je potučen prethodni rekord, a držao ga je dijamant "Blue Moon of Josephine" od 12,03 karata koji je bio prodan za 48,4 miliona dolara u novembru 2015. u Ženevi. 

Dijamant Oppenheimer, žive plave boje, dio je kolekcije slavnog londonskog draguljara specijaliziranog za dijamante sir Philipa Oppenheimera koji nadzire svjetsko tržište dijamanta putem preduzeća De Beers.  Iskopan je u rudniku Premier u Južnoafričkoj Republici gdje je 1905. bio pronađen najveći dijamant na svijetu Cullinan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije