Ovo je najbolje plaćeno zanimanje uz najmanji nivo svakodnevnog stresa

Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolje plaćeno zanimanje uz najmanji nivo svakodnevnog stresa
Foto: WebMDI / Ilustracija

Na sami vrh liste najbolje plaćenih poslova uz nisku razinu stresa zasjela je stomatologija, pokazalo je to istraživanje američke medijske kuće U.S. News & World Report.

Iako se ova profesija nije našla na prvom mjestu najplaćenijih zanimanja, u kategoriji godišnjih primanja i razine stresa odnijela je pobjedu, javlja Novac.hr.

Naime, prema njihovom istraživanju djelatnici ove profesije u SAD- u u prosjeku primaju godišnju plaću od 225.760 dolara što je oko 400 hiljada KM.

No, zašto je ovo zanimanje završilo na prvom mjestu?

Kako navodi Market Watch, razlog tome leži upravo u dobroj organizaciji dnevnog rasporeda.

Naime, kao i u većini medicinskih djelatnosti, tačan dnevni raspored poznat i nekoliko dana unaprijed uvelike smanjuje stvaranje stresa. Uz to, na smanjenje stresa pozitivno utječe i činjenica da stomatolozi u prosjeku imaju vrlo mali broj hitnih intervencija.

Kao i u SAD-u, ova profesija i u BiH ulazi u kategoriju visoko plaćenih zanimanja, a prema portalu Plata.ba prosječna mjesečna plaća iznosi 1625 KM neto.

Inače, u analizi U.S. News & World Reporta uključeno je 187 visoko plaćenih poslova, a uz stomatologiju na listu najmanje stresnih zanimanja, mogućnosti napretka i dobrog balansa privatnog i poslovnog života ušli su još i programeri, statističari, logopedi, veterinari kao i dio medicinskih djelatnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije