Ovo je bila najjezivija stvar na olupini slavnog Titanica: Sada je više nema

Radiosarajevo.ba
Ovo je bila najjezivija stvar na olupini slavnog Titanica: Sada je više nema
Foto: Printscreen / Olupina Titanica

Istražitelji su nakon 15 godina ponovno zaronili do olupine Titanica, 107 godina otkako je brod potonuo. Snimke koje je jučer objavio BBC postale su veliki hit na internetu, a mnogi entuzijasti napokon su dobili priliku vidjeti kako izgleda olupina Titanica koja više od stoljeća leži na dnu Atlantika, na dubini od 3800 metara.

Historičar Titanika Parks Stephenson rekao je da su neke stvari koje je vidio tokom ronjenja zaista šokantne.

Olupina Titanica - undefined

Foto: Printscreen: Olupina Titanica

"Kapetanova kada je bila omiljena slika među entuzijastima Titanika, a sada je uopće nema", rekao je. Kapetanovu kadu snimili su istražitelji tijekom zarona 2004. godine i odmah je postala najjezivija i najzanimljivija slika s olupine. Sada je potpuno nestala zbog korozije, morskih struja i bakterija koje jedu metal. Cijeli dio broda na kojemu se nalazila kapetanova kabina nestao je.

Slavni pramac je pak, i dalje u jednom komadu, ali će i on u budućnosti nestati.

Ekspediciju je vodio Victor Vescovo koji se, kako kaže, jako iznenadio veličinom olupine.

"Bilo je izvanredno sve to vidjeti, a najnevjerovatniji trenutak je bio kad sam krenuo bočno Titanika i kada su se naša svjetla odbila od jednog stakla i vratila se tačno nazad, bilo je kao da mi je brod namignuo, Bilo je nevjerojatno", rekao je Vescovo.

Sve snimke ekspedicije bit će prikazane u dokumentarnom filmu  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije