Ovo je Anna i ima 3 metra: Nikada nije imala frajera, a ostala u blaženom stanju

Radiosarajevo.ba
Ovo je Anna i ima 3 metra: Nikada nije imala frajera, a ostala u blaženom stanju
Facebook / Ilustracija

Divovska anakonda Anna živjela je sa svojom cimericeom u amazonskom odjeljku  Akvarija New England.

U njihovom terariju nije bilo "frajera", ne zato što bi ih uprava akvarija bila zabranila nego jednostavno nisu nabavili mužjake.

Zato su djelatnici akvarija ostali nemalo iznenađeni kada su našli mladunce te su otkrili kako je 8-godišnja, trometarska Anna postala mama.

Zmija Anna - undefined

Facebook: Zmija Anna

Većina anakondica su se izlegle uginule, no troje mladunaca je preživjelo. Jedan od troje mališana je naknadno uginuo, no Anni su ostalo dvoje zdrave djece.

Herpetolozi su prvo misli kako je u pitanju običan propust  – još jedenom su temeljito provjerili spol svih drugih zmija,  a provjerili su se je li u pitanju odgođeno ulaganje embrija.

No jedino objašnjenje koje je preostalo je da za mladunce zaslužna partogeneza.

Partogeneza, u doslovnom prijevodu s grčkog djevičansko rođenje, prilično je neobična metoda reprodukcije. Omogućuje ženskom organizmu da  se replicira, iako ju mužjak nije oplodio. Zna se javljati kod kukaca i biljaka, no kod kralježaka je iznimno rijetka.

Kako bi potvrdili da je u pitanju partogeneza,  testirali su DNK mame i djece i otkrili kako su mladunci identička genska kopija mame.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije