Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u frižideru: Većina nas to radi

Radiosarajevo.ba
Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u frižideru: Većina nas to radi
/ Ilustracija

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svježima, zar ne? Očito postoji pravi način i pogrešan način spremanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu šta je ispravo, a šta ne.

Stoga pogledaj savjete stručnjaka...

1 - Hljeb

Hljeb se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u frižideru - što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Spremnik za hljeb ili vrećice bio bi dobar početak.

2 - Dinje

Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tokom vrućeg ljetnog dana – međutim, preporučuje se da ih čuvaš negdje drugdje - ali samo prije nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u frižider.

3 - Banane

Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš pravo u frižider - ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove stanice nemaju prirodnu odbranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u frižider i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrijevati uopće. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u frižider.

4 – Paradajz

Vjerojatno stavljaš paradajz u frižider kako bi bile lijepe i hladne. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje paradajza zapravo oštećuje membranu unutar voća, mijenjajući ukus i teksturu. Paradajz će izgubiti okus i vjerojatno će imati vodenasti i nezreli okus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razvit će više ukusa tokom nekoliko dana.

5 - Krompir

Prema američkoj Agenciji za norme za hranu, krompir je jedina hrana koju nikada ne bi smjela čuvati u frižideru - jer to može biti štetno. „Kad se čuvaju u frižideru, škrob u krompiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju hemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna“.

6 - Torta

Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj svježe vrhnje, očito je da je trebaš staviti u frižider.

7 - Kafa

Ako imate naviku staviti svoju posudu s kafom u frižider, odmah prestani. Kafa uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kafa ima okus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan frižidera.

8 - Med

Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u frižideru? Na niskim temperaturama također se počinje kristalizirati. Ostavi ga vani.

9 - Luk

Očito luk najbolje djeluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štoviše, ako je u frižideru, mogao bi promijeniti okus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mjestu ili će početi klijati.

10 - Češnjak

Isto vrijedi i za češnjak. Treba ga držati na suhom i prozračnom mjestu.

11 - Avokado

Nema ništa neugodnije od nezrelog avokada. A čuvanje u frižideru neće pomoći. Očito hladna temperatura ometa proces zrenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije