Ovako će vaš pas puno lakše preživjeti petarde i vatromet

Radiosarajevo.ba
Ovako će vaš pas puno lakše preživjeti petarde i vatromet
Buka od petardi i vatrometa za pse može biti toliko zastrašujuća da su u stanju pokušati pobjeći iako zapravo ne znaju kamo idu.

I dok se ljudi vesele i zabavljaju, za pse je ovo doba godine najgora noćna mora. Od straha bježe vlasnicima, skrivaju se u razne dijelove kuće, drhte, odbijaju izaći van i obaviti nuždu itd.

Upravo zato je Društvo za zaštitu životinja s Filipina - Philippine Animal Welfare Society (PAWS) - na Twitteru objavilo odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi blagdane.

Radi se o tome da mu se oko tijela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu kako to djeluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za bijegom. Nazvali su to "Thundershirt". Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

Evo kako to izgleda i što trebate napraviti:

pas_vatromet_twitter.jpg - Ovako će vaš pas puno lakše preživjeti petarde i vatromet

 

Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti sluh životinja jer je osjetljiviji od ljudskog. Također, strašna buka od petardi, osim srčanog udara, izaziva i psihički šok. Kažu da u vrijeme blagdana mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke. Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

Upozorenje

Pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, vjerovatna je pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo česta su povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi. Prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa. Potrebno je napomenuti da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja (usvojioca) odnosno staraoca maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400,00 do 1.200,00 KM. Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije je poduzela planske aktivnosti: - angažovanja policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje se bave ovim nezakonitim radnjama i sankcionisanje istih; - organizovanje zajedničkih akcija sa nadležnim inspekcijskim organima s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim; - održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije