Ova priča popravit će vam dan: Kako su Gobi i Leonard postali najbolji drugari

Radiosarajevo.ba
Ova priča popravit će vam dan: Kako su Gobi i Leonard postali najbolji drugari
Nikad ne znate kada će jedna slatka lutalica ući u vaš život i odlučiti da ste vi njen novi najbolji prijatelj.

Trkaču ekstremnih maratona Dionu Leonardu upravo se to desilo i to usred pustinje Gobi gdje je trčao šestodnevni maraton, dug skoro 250 kilometara - Leonard je bio među stotinu takmičara koji su trčali kroz najveću pustinju u Kini.

Mali, preslatki pas s ulice vrtio se već prvog dana oko trkača, pa je s njima prvog dana pretrčao svih 35 kilometara. Naveče je bio i s njima u kampu, a drugog dana, psić je na startnoj liniji stao uz Leonarda.

„Mislio sam da ovaj maleni psić neće potrajati dugo, ali sam se prevario. Istrčala je sa mnom  i tih 37 kilometara“, govori Leonard i otkriva da se tu noć nije htjela odvojiti od njega. Leonard joj je tu noć dao i ime – Gobi.

Treći dan – opet isto. Gobi je istrčala i ovu dionicu, dugu 41 kilometar. Četvrti i peti dan vrijeme je bilo takvo da Gobi nije mogla trčati, ali su je organizatori vozili do cilja, gdje je ushićeno čekala svog novog prijatelja. Šesti, i posljednji dan maratona, Gobi i Leonard su ponovo bili na startnoj liniji. Trčali su zajedno i kroz cilj prošli kao tim, čak je i ona dobila medalju.

Leonard je odlučio da neće ostaviti Gobi. Želi je povesti sa sobom u Škotsku – no, procedura za ulazak i ostanak psa u Velikoj Britaniji dugotrajna je i vrlo skupa, ali Leonard ne odustaje. Gobi je trenutno s njegovim dobrim prijateljem u Kini, a proces za njen dolazak u Škotsku je otpočeo. U cijelu priču uključile su se i stotine donatora koji su finansijski podržali Gobino putovanje iz Kine.

„Gobi je odlučila da sam je njen životni drug. Sada sam digao na noge cijeli svijet da joj pomognemo“, kaže Leonard.

Mi im želimo da što prije ponovo trče zajedno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije