Otok na kome ljudima nije teško reći: "izvini"

Radiosarajevo.ba
Otok na kome ljudima nije teško reći: "izvini"
Postoji država u kojoj na izgovaranje riječi "izvini" otvarate Pandorinu kutiju u kojoj se nalazi ljubaznost.

Riječ je o Tajvanu, otoku u istočnoj Aziji sa preko 23 miliona najljubaznijih stanovnika.

Riječ "buhaoyisi"  nastala je spajanjem nekoliko značenja i u prenesenom obliku bukvalno znači "loše osjećanje".

Upotreljava se u svim situacijama; kada hoćete da dozovete konobara, da se izvinite šefu zbog kašnjenja na posao, ili kada nekog nagazite u prevozu.

tajvan-ljudi2.jpg - undefined

Kultura Tajvana zasnovana je na ljubaznosti     Foto: Pixabay

"Ova riječ je oduvijek urezana na usnama otoka", kaže Chia-ju Chang, profesor Univerziteta u Brooklynu, prenosi Noizz pisanje BBC-a.

"Koristimo je od davnina, s obzirom na to da se kultura Tajvana zasniva na ljubaznosti. Znači, koristimo je kada hoćemo da prekinemo ljude u razgovoru, ili da zatražimo uslugu od njih. Čak i da započnemo razgovor", kaže profesor za BBC.

Zapadnjačka verzija ove riječi, koja nam je mnogo poznatija "sorry" (izvini) je donekle limitirana za razliku od "buhaoyisi" koja ispoljava senzaciju, osjećanje i produkt čitavog sistema izgrađenog na tajvanskoj kulturi.

Za došljaka ili laika, Tajvan će na prvu loptu zvučati kad najljubaznija država svijeta, opsjednuta izgovaranjem riječi "izvini".

Međutim, porijeklo ove riječi govori mnogo o skrivenim slojevima staromodne i stidljive nacije.

"Tradicionalna kultura Tajvana je takva - delikatnija i brižna prema drugim ljudima, pokušavajući da održi notu ljubaznosti sa ostalim kulturama", kaže Khin-huann Li, profesor sociolingvistike na Nacionalnom univerzitetu u Tajvanu.

Suštinski, "buhaoyisi" je više od navike sa mnogo dubljim značenjem.

Rezultat srdačnog, iskrenog i ogoljenog izvinjenja ili žaljenja.

Uz to, treba napomenuti i rast globalne izolacije i ekonomske slabosti Tajvana zbog čega ovaj otok sve češće nazivaju "otok duhova".

"Ako jedno društvo neprestano ponavlja i drži se takvog stava, moguće je da će i ostali biti ljubazniji prema njima, ali i moralniji i konzervativniji.

S druge strane, svijet prema njima postaje neljubazan, nemoralan i agresivan. Kultura Tajvana mora ostati u dobrom stanju zbog očuvanja harmonije", zaključio je Li objašnjavajući dubinu riječi "buhaoyisi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije