Otkriven identitet: Žena rođena u BiH špijunirala za Weinsteina

Radiosarajevo.ba
Otkriven identitet: Žena rođena u BiH špijunirala za Weinsteina
EPA / Harvey Weinstein
Stella Penn Pećanac je veteranka izraelske vojske koju je unajmio holivudski producent Harvey Weinsten da locira glumice i novinare koji su pokušali da razotkriju njegovo decenijsko seksualno uznemiravanje i napastvovanje.

Rođena je u BiH, te emigrirala u Izrael 1994 .godine. Služila je u izraelskoj vojsci, javio je Daily Mail.

Stella Penn Pechanac, koristila je alijase kao Diana Filip i Anna, radila je za izraelsku obavještajnu firmu Black Cube, koju je angažirao Weistein da prikupi osjetljive informacije o ženama koje su ga optužile za napade.

Daily Mail izvješava kako je špijunka ubijedila Rose McGowan, jednu od njegovih najglasnijih tužiteljki, da se sastanu nakon što ju je ubijedila da je aktivistica za prava žena iz Londona.

Penova se predstavila glumici kao Diana Filip iz londonske investicione firme i ponudila joj, kako se vjeruje, 60.000 dolara da učestvuje na konferenciji o borbi protiv diskriminacije žena na radnom mjestu.

One su se sastale nekoliko puta u roku od nekoliko mjeseci i to u hotelima u Njujorku i Los Anđelesu, navodi britanski list i dodaje da se Penova, koja je u tridesetim godinama, nedavno udala i živi u Jaffi kraj Tel Aviva.

Penn je također i glumica koja govori četiri jezika, a uspjela je i da prevari novinara Bena Wallacea, autora teksta u New Yorkeru kojim je razotkriven Weinstein.

Daily Mail je objavio da je Weinstein platio Crnoj kocki ne manje od 1,3 miliona dolara da špijunira njegove "neprijatelje", uključujući i dizajnera Kennetha Colea. Ugovor o saradnji je potpisan u oktobru prošle godine.

Crna kocka je prikupila informacije o desetinama žena za sastavljanje njihovog psihološkog profila, a ušla je u trag i njihovoj seksualnoj historiji. Weinstein je sam nagledao istragu uz pomoć advokata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije