Otkriće NASA-e: Na Mjesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela

Radiosarajevo.ba
Otkriće NASA-e: Na Mjesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela
Pixabay / Ilustracija
Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je tunele koji vode duboko ispod površine Mjeseca, za koje je procijenjeno da bi mogli biti idealni za novu lunarnu bazu.

Riječ je o tunelima koji su nekada davno nastali djelovanjem lave, prenosi Express.

"S obzirom na njihovu veličinu, bolik, osvjetljenje i geološko okruženje, riječ je o dobrim kandidatima za lunarnu bazu", kazao je dovitelj istraživanja dr. Pacal Lee.

Do otkrića tunela naučnici su došlo proučavajući snimke površine, na kojoj su se mjestimice vidjele rupe. Pokazalo se da su rupe zapravo otvori tunela, koji su nastali, najvjerovatnije, u vrijeme dok je na Mjesecu još bilo vulkanske aktivnosti.

Oko Mjesečeva ekvatora otkriveno je 200-tinjak sličnih otvora, a ovi novi uočeni su na Sjevernom polu. U NASA-i smatraju da bi neki tuneli duboko mogli kriti i smrznutu vodu, što bi u tom slučaju bilo veliko olakšanje za buduće misije na Mjesec, jer bi za putovanja mogle raspolagati dodatnim prostorom i težinom.

Predsjednik SAD-a Donald Trump naredio je NASA-i da pošalje tim astronauta na površinu Mjeseca.

"Naš sljedeći korak trebala bi biti dalja istraživanja, da potvrdimo kako su ove rupe zaista ulazi u tunele te, ako jesu, sadrže li oni led", zaključio je dr. Lee.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije