Otkriće koje bi moglo promijeniti svijet: Najstariji fosil pronađen u Izraelu

Radiosarajevo.ba
Otkriće koje bi moglo promijeniti svijet: Najstariji fosil pronađen u Izraelu
Ako je vjerovati novom otkriću, čini se da su prvi ljudi krenuli iz Afrike u svijet između 40 i 50 hiljada godina prije nego što se do sada mislilo, što bi poptuno promijenilo jedan dio ljudske historije.

Tačnije, naučnici su u špilji Misliya u Izraelu pronašli fosil ljudske čeljusti star između 177 i 194 hiljade godina. Ako se novi nalazi pokažu tačnima, nakon što se provedu genetska istraživanja, to će promijeniti dosadašnja saznanja o ljudskoj evoluciji, prenosi The Independent.

"Rezultati koje su kolege Hershkovitz i Quam objavili predstavljaju novi iskorak u razumijevanju migracija anatomski modernog čovjeka iz Afrike, no važno je znati da postoje određena ograničenja u utvrđivanju točne starosti, a tu prvenstveno mislim na uzorke starije od 60.000 godina", pojasnio je hrvatski genetičar Dragan Primorac.

S kolegama je također proveo istraživanja koja upućuju na to da su dva uspješna širenja anatomski modernog čovjeka izvan Afrike ostavila potomke u savremenom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije