Osam stvari na koje morate paziti kada birate ime za bebu

Radiosarajevo.ba
Osam stvari na koje morate paziti kada birate ime za bebu
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Jedan od najsretnijih trenutaka u životu je onaj kada saznate da ćete dobiti bebu. Drugi najsretniji trenutak u životu je rođenje djeteta. Nijedna žena ne može riječima izraziti radost i uzbuđenje kada uzme novorođenče u svoje ruke.

Međutim, kada je u pitanju davanje imena vašem djetetu, tu zna doći do komplikacija.

Kako bi vam što lakše bilo odabrati pravo ime za vašu bebu, donosimo vam nekoliko savjeta:

1. Ovisno o prezimenu

Ako imate dugo prezime koje će se prenijeti i na vaše dijete, razmislite o tome da djetetu date kratko ime.

2. Izbjegni mogućnost zadirkivanja

Razmislite o tome da vašem djetetu date ime tako da ga ostala djeca neće zadirkivati.

3. Nadimci

Obratite pažnju ukoliko vašem djetetu želite dati ime koje je zapravo nadimak. Taj nadimak može biti sladak, međutim vaše dijete će se susresti s raznim neugodnostima u kasnijoj dobi života.

4. Brendirana imena

Svaki roditelj bi trebao znati da njihova mala beba dječak ili djevojčica nije oglasna ploča za neki brend. Vrlo je bitno da izaberete ime koje nije ime nekog brenda ili proizvoda.

5. Popularnost

Ako pratite svjetske događaja i svijet poznatih, i ako uživate u tome, ipak bi trebali izbjegavati davati vašem djetetu ime iz ovog svijeta. To možda zvuči zabavno, ali na duge staze to neće biti zabavno.

6. Uobičajeni nazivi

Previše često ime može ići na živce većini ljudi. Dakle, kada planirate dati ime vašem djetetu, razmišljajte izvan okvira.

7. Kompatibilnost dva imena

Kad je u pitanju imenovanje vašeg novorođenčeta, ukoliko ono ime više imena, trebate voditi računa o tome da je prvo i drugo ime kompatibilno jedno s drugim, kao i s prezimenom.

8. Uniseks

Uniseks imena mogu biti vrlo zbunjujuća s vremena na vrijeme. Ako vam smeta da ljudi po imenu ne mogu zaključiti je li vaše dijete djevojčica i dječak, izbjegavajte ova imena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije