Osam neobičnih svjetskih običaja proslave Nove godine

Radiosarajevo.ba
Osam neobičnih svjetskih običaja proslave Nove godine
Ako još uvijek niste odlučili na koji ćete način proslaviti ulazak u novu 2018. godinu, možda je sada vrijeme da napokon počnete razmišljati o tome.

Opcija je pregršt, od proslave na otvorenom, kućnog partyja, odbrojavanja u nekom noćnom klubu, restoranu ili čak maženje uz dekicu i filmove u toplini kuće. U slučaju da ste se zasitili svih tradicionalnih slavlja, ovoga puta isprobajte nešto novo.

Zašto ne biste ove godine malo začinili svoju proslavu i preuzeli neku od odličnih tradicija iz zemalja širom svijeta? U nastavku vam donosimo neke od najzanimljivijih tradicija iz različitih zemalja. 

Španija 

Prema španskoj tradiciji, ako u usta možete staviti 12 bobica grožđa u ponoć (po jedna bobica za svaki mjesec u godini), naredna godina biti će vam prepuna sreće. Možda je vrijeme da u ponoć šampanjac zamijenite voćem? 

Japan

U Japanu hramovi širom zemlje zvone 108 puta, što je zapravo budistički običaj, gdje je jedno zvono za svaki ljudski grijeh. Ova zvonjava bi trebala očistiti ljude od svih grijeha koje su radili tokom godine i pripremiti ih za novi početak.

Danska

Iako možda ne biste baš pomislili da je razbijanje čaša i tanjura nešto što bi trebalo donositi sreću na Novu godinu, Danci ne misle tako. Novu godinu dočekuju razbijanjem okrhnutih tanjura i čaša na komšijinom ulazu u kuću za sreću. Što više razbijenih dijelova nađete na svom ulazu u kuću, više sreće ćete imati u idućoj godini.

Filipini

Za sve okrugle predmete na Filipinima se smatra da donose sreću, tako da na Novu godinu, tradicija im je da je sve fokusirano oko krugova, od onoga što nosite, do onoga što jedete. Zato, slobodno ispunite svoju tačkastu haljinu kovanicama, za sreću u narednoj godini. 

Škotska

Škoti ulaze u Novu godinu trodnevnim festivalom Hogmanay koji je prepun običaja i praznovjerja. Od svih tradicija koje sežu još iz doba Vikinga, istaknut ćemo onu koja je vjerovatno najpoznatija i u koju se još i danas najviše vjeruje. Kada otkuca ponoć, ako tamnokosi muškarac bude prva osoba koja će zakoračiti u vaš dom, imat ćete godinu ispunjenu srećom, a bonus je ako sa sobom donese gomilu poklona i slatkiša.

Estonija

Već znamo da je jedno od obilježja praznika prejedanje. Čak i ako ove godine odlučimo da nećemo previše jesti, uvijek nekako završimo punog želuca. U Estoniji, prejedanje je podignuto na potpuno novi nivo kada je Nova godina u pitanju. Ako pojedete 7, 9 ili 12 obroka u danu, možete očekivati obilje hrane i sreće u narednoj godini. U principu, što više pojedete, to ćete sretniju godinu imati, prenosi Azra

Rusija

Iako nazdravljanje čašom šampanjca u ponoć nije toliko specifično za Ruse, konzumiranje vlastite želje jest. Kada se kazaljke na satu približe ponoći, Rusi vjeruju da će im se ispuniti želja ako je napišu na papirić, zapale ga i bace pepeo u svoju čašu pića koje moraju popiti prije nego što službeno uđemo u novu godinu.

Grčka

Još u antičkoj Grčkoj, luk je simbolizirao rast i ponovno rođenje, a to vjerovanje postoji i danas. Na Novu godinu, običaj je objesiti luk ispred ulaznih vrata, a idući dan roditelji bude svoju djecu za crkvu tapšajući ih po glavi s tim istim lukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije