Oprema za izbjeljivanje zuba koja se prodaje na eBayu ozbiljno ugrožava zdravlje!

Radiosarajevo.ba
Oprema za izbjeljivanje zuba koja se prodaje na eBayu ozbiljno ugrožava zdravlje!
Consumer Report / Ilustracija

Oprema za izbjeljivanje zuba koja se prodaje na eBayu može spržiti usta i grlo, te uzrokovati karcinom. Oprema je već uklonjena sa eBaya, a sadržavala je opasno visoke nivoe potencijalno opasnih sastojaka.

Priču je razotkrio The New Daily, koji je na eBayu pronašao brojne oglase u kojima se prodavala ova oprema, inače ilegalna - u pojedinim se nalazilo i do 44 posto karbamid peroksida i čak 44 posto hidrogen peroksida.

Ovaj medij naveo je kako standardi u Australiji u otrove svrstavaju sve što u sebi sadrži više od šest posto hidrogen peroksida i više od 18 posto karbamid peroksida. 

Glasnogovornik eBaya saopćio je da je uklonio ove oglase: "Sigurnost potrošača nama je od najveće važnosti."

Profesor Laurence Walsh, sa Univerziteta Queensland, izjavio je kako većina izbjeljivača zuba koji se prodaju nemaju efekta.

Oni koji u sebi sadržavaju sodu bikarbonu mogu oštetiti površinu zuba, aktivni ugalj ne čisti između zuba, a LED svjetla nemaju odgovarajuće svjetlo da se izbijele zubi. 

Ako ste zainteresovani za izbjeljivanje zuba, obratite se isključivo svom stomatologu i jedino kod njega i uz njegovu kontrolu izbjeljujte zube. Svi ostali načini predstavljaju veliki rizik za zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije