Opasna infekcija: Djevojka završila na operaciji nakon što je zaplivala s ranicom

Radiosarajevo.ba
Opasna infekcija: Djevojka završila na operaciji nakon što je zaplivala s ranicom
Foto: Twitter / Leann Thibodeau

Djevojka s Floride zarazila se opasnom bakterijom koja joj je doslovno pojela meso nakon što je plivala u okeanu s ranicom na stopalu.

Leann Thibodeau je 29. juna odlučila otići na plažu, no nije ni slutila da će joj malena posjekotina na lijevom stopalu prouzročiti ozbiljne probleme, tim više što je već bila relativno zacijelila.

Međutim, tri dana poslije, njezina je noga pocrvenila i otekla do tog nivoa da Leann više nije mogla hodati, izvijestio je WINK-TV.

Djevojka je 4. jula  otišla u bolnicu, gdje su pretrage pokazale da se inficirala streptokokom iz grupe A, koji je glavni uzročnik rijetke bakterijske infekcije poznate kao nekrotizirajući fasciitis.

Nekrotizirajući fasciitis rijetka je bakterijska infekcija koja munjevitom brzinom ubija okolno tkivo.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestili su kako se u Americi godišnje dogodi od 700 do 1200 takvih slučajeva.

Rani simptomi infekcije uključuju crvenilo ili otok na koži te vrlo snažnu bol. Kasnije se mogu pojaviti vrtoglavica, mučnina, plikovi te promjena boje kože.

Brza reakcija i doktora ključni su u zaustavljanju infekcije u njezinim začecima.

Nekrotizirajući fasciitis liječi se antibioticima.

Leann je morala na operaciju. Ranu su joj previli i propisali joj antibiotike kako bi se tijelo riješilo infekcije, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije