Ono što je za Jugoslavene Cockta, to je Kofola za Slovake

Radiosarajevo.ba
Ono što je za Jugoslavene Cockta, to je Kofola za Slovake
Foto: Kofola / Kofola

Ono što je za socijalističku Jugoslaviju bila Cockta, to je za Slovačku tokom hladnog rata bila Kofola, piše BBC. Bila je zamijena za tada vrlo skupe Coca-Colu i Pepsi, a sada je veoma popularno piće u ovoj evropskoj zemlji.

Piće je krajem 50-ih godina prošlog vijeka osmislio naučnik Zdenek Blažek. Tadašnje čehoslovačke vlasti su ga zadužile da napravi alternativu američkim gaziranim napitcima.

Blažek je prvobitno napravio Kofo sirup od biljnih ekstrakta. Neki tvrde da su za pravljenje sirupa iskorišteni ostaci od pečenja kafe. Koji se sastojci upotrebljavaju za Kofolu i danas je tajna.

Skoro da i ne postoji kafić ili restoran u Bratislavi koji ne služi Kofolu. Zvaničnu Facebook stranicu Kofole je lajkalo pola miliona ljudi i to je najpopularniji brend na društvenim mrežama.

Kofola - undefined

Foto: Kofola: Kofola

BBC podsjeća da Kofola nije bila jedina alternativa zapadnjačkim gaziranim sokovima.

Istočna Njemačka je imala Vita Colu, Quick Colu i Kaffe Colu.

Poljaci su se sladili Polo Cocktom, Sovjeti Baikalom, a Jugoslaveni Cocktom koja je i danas postoji.

Za građane Bratislave je Kofola podsjetnik na djetinjstvo.

Kuhar Marin Zahumensky je istakao da onda kada su djeca pila Kofolu, osjećala su se kao odraslima.

Slovaci i Česi koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu sve više traže piće svoje mladosti. Distributer Kofole u ovoj zemlji je naglasio da se proda mjesečno tri hiljade litara, navodi BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije