On je serijski ubica kojeg se plaše čak i zatvorski čuvari

Radiosarajevo.ba
On je serijski ubica kojeg se plaše čak i zatvorski čuvari
/ Kurir
Goran Kotaran, serijski ubica iz Dubice u Bosni i Hercegovini, 2006. osuđen je na 16 godina robije, a kaznu izdržava u KPZ Foča.

Priča se da ga se svi redom plaše, od ostalih osuđenika, preko čuvara, do običnih ljudi koji dođu u posjetu...

"On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog sigurnosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolirano zbog njega. Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo dio onoga što je učinio. Zovu ga Monstrum iz Dubice, ali i Hanibal Lector", rekao je izvor iz zatvora u Foči, piše Kurir.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremeno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično veže čak i trgovina bijelim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u decembru 1999. u kafani u Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je poslije psihijatrijskih pregleda deportiran u BiH s dijagnozom psihički nestabilne osobe. Pošto nije hospitaliziran, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana. 

U junu 2006. godine je Goran sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Bosanskoj Dubici tada hapsila četa od sto policajaca.

Poslije hapšenja Kotarana i njegove polubraće, MUP RS-a je pretresao Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dvije zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i šprice za intravensko korištenje narkotika.

Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom vještačenju, i to s psihijatrom s kojim bi mogao komunicirati. Prilikom izricanja presude sudija je pročitao da je “jasno i nedvosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubistvo”.

Pročitajte kompletan tekst ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije