On je genije koji za mjesec dana može naučiti svaku vještinu

Radiosarajevo.ba
On je genije koji za mjesec dana može naučiti svaku vještinu
Max Deutsch prošao je mjesec dana obuke prije nego što je otputovao preko okeana, sjeo u hotelskoj sobi u dogovoreno vrijeme i čekao dolazak najvećeg igrača šaha u svijetu.

Max nije dobar u šahu. On je 24-godišnji preduzetnik koji živi u San Franciscu i povremeno praktikuje sport zabave radi. On je prototip amatera, a sada se pripremao za meč protiv kralja šaha. I vjerovao je da može pobijediti, piše Wall Street Journal.

Nevjerovatan niz događaja koji ga je doveo do ovog trenutka počeo je prošle godine, kad je Max izazvao samog sebe da obavlja niz mjesečnih zadataka koji su se po ambiciji graničili s apsurdnim. Zapamtio je poredak promiješanog špila karata. Skicirao je autoportret s jezovitom tačnošću.

Riješio je Rubikovu kocku za 17 sekundi. Razvio je savršenu visinu tona i uspio da iz stojećeg položaja napravi salto unazad i dočeka se na noge. Naučio je dovoljno hebrejskog da može da raspravlja o budućnosti tehnologije pola sata.

 

Maks, samoproklamovani „opsesivni učenik“, želio je da njegovi ciljevi budu toliko visoki da neke ne može da ostvari. To je jedino u čemu nije uspio.

Max je znao od početka ove neobične godine da će mu najveći izazov doći u oktobru: pobijediti Magnusa Carlsena u šahu.

Magnus Carlsen je 26-godišnji svjetski šampion iz Norveške, koji je postao slavna ličnost zbog šaha. Nalazi se pored Garyja Kasparova i Bobyja Fishera u svakoj priči o najtalentovanijim igračima šaha ikad.

Da bi razumjeli kako se Maxs Deutsch našao u sobi sa druge strane šahovske table, gledajući u Magnusa Carlsena, treba krenuti od studentskog doma Univerziteta Brown

Jedne noći, Max je čuo kako iz jedne sobe u hodniku dolazi muzika. Otišao je sa svojim prijateljem Cliffom Weitzmanom da to ispita. Zatekli su tri osobe kako sjede na podu i sviraju sitar. Maks je sjeo sa njima.

Petnaest minuta kasnije svi su počeli da slušaju Maxa. Naučio je da svira sitar za 15 minuta sjedenja na podu - kaže njegov prijatelj.

Weitzman, međutim, uopće nije bio iznenađen.

“Max uči brže od bilo koje osobe koju sam ikada sreo u životu”, kaže on.

Max je uvijek sanjao da dovrši svoju listu nemogućih zadataka – ludih ideja koje rastežu granice njegovih sposobnosti – a prošle godine je shvatio da više ne mora čekati. Sastavio je listu ciljeva za koje je vjerovao da će obaviti za mjesec dana.


Pravo je vladajućeg svetskog šampiona da odredi pravila meča. Njegov protivnik je odlučio da igraju brzu formu šaha u kojoj svaki igrač ima 20 minuta da povuče sve svoje poteze. Datum meča je određen na 9. novembar u Hamburgu.

Maks je pomjerio bijelog pešaka na polje E4. Magnus je pomerio crnog na E5. Krenuli su. Max je bio u pravu u vezi otvaranja. Ako je njegov algoritam učenja uspio, sada bi trebalo da bude u solidnoj poziciji. Bio je svakako. Nakon 8 poteza, koristeći se sopstvenim ograničenim šahovskim sposobnostima, dogodilo se nezamislivo – Max je pobjeđivao.

Na kraju sobe, u tišini, meč su posmatrali Kate Murhpy, izvršna direktorka „Play Magnusa“ i šef komunikacija Arn Horvei.

“Traje duže nego što sam očekivao”, šapnuo je Horvei.

Magnus je imao razloga vjerovati da je njegov konkurent bolji nego što je bio. U jednom trenutku, njegove ruke počele su se tresti, kao na prvom svjetskom šampionatu kad je Magnus bio toliko nervozan da je ispustio olovku.

“Ovo neće biti lako”, pomislio je Magnus.

Došli su do 9. poteza, istog trenutka u igri u kojem je Magnus matirao Billa Gatesa, kad je Max pokazao ranjivost. Svaki potez koji je do tada uradio bio je pravi. Ipak, odmah je znao da je uradio nešto pogrešno, iako nije znao šta. Mogao je to da vidi na Magnusovom licu.

Magnusov govor tijela se promijenio. Jedva da je mislio o svojim potezima. Maks je razmatrao poteze minutama, dok je Magnus udarao u sekundama. U jednom trenutku, Max je slučajno oborio njegovog kralja. Nedugo potom, zvanično je matiran. Meč je trajao 39 poteza tokom 22 minute i 21 sekunde.

“Da si imao mesec dana da počneš ni od čega u šahu i postaneš što je bolji moguće, šta bi mislio o tome?”, upitao je Max.

“Teško mi je da odgovorim na to pitanje. Nisam radio ništa osim šaha već 20 godina”, odgovorio je Magnus.

“Voleo bih da mogu naučiti šah iznova”, rekao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije