Okrutna čuvarka Aušvica: Irma tukla logoraše do smrti, pa se zadovoljavala

Radiosarajevo.ba
Okrutna čuvarka Aušvica: Irma tukla logoraše do smrti, pa se zadovoljavala
Žene čuvarke u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muškarci, ali to ne znači da su bile manje okrutne.

Neke od njih su izazivale veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37.000 čuvara, koji su aktivno učestvovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša, bilo je oko deset posto žena.

Većina njih nije izbjegla pravdu, pa su pogubljene nakon rata, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarka u logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Zvali su je "Hijena", a ponekad i "Lijepa zvijer“, a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primjenjivala na logorašima.

Svjedoci na suđenju su ispričali kako je ljude tukla do smrti. Njene do sada neobjavljene fotografije pronađene su u arhivi istorijskog materijala koji je sastavio britanski pravnik Leo Gen dok je 1945. godine radio kao pomoćni tužilac na suđenju u Luneburgu — preteči Nirnberškog suđenja. Arhiv je prodat za 5.500 funti.

"Veliki dio vrijednosti vezan je za Lea Gena, čuvenog pozorišnog i filmskog glumca, bivšeg pomoćnog tužioca na suđenju za Belsen. Tu spadaju lične stvari, kao što su njegove oznake identiteta, ali još važnije su njegove kopije potpisanih izjava svjedoka i bilješke tokom suđenja. Arhiv obuhvata izjave svjedoka iz logora, ali i čuvara, otkrivajući strahote otkrivene iza zatvorenih vrata, kojih svijet tada nije bio svjestan", rekao je Nikolas Tuvi iz Washingtona u Saseksu za Daily Mail.

Irmin "zaštitni znak" bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala, opisao je nedavno History Today.

Grese je bila prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala dugu historiju duševnih bolesti. Majka joj se ubila tako što je popila kiselinu, nakon što je saznala da je suprug vara sa sobaricom.

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu, gdje je često bila izložena maltretiranju od druge djece i učlanila se u nacističku mladež "Ligu njemačkih djevojaka". Vrlo brzo se svidjela vođama, pa je 1942. godine postala čuvarka u Aušvicu.

Bila je poznata po tome što je nakon bičevanja zatvorenika masturbirala dok bi ih ljekari previjali od povreda koje im je nanijela. Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, pa je natjerala jednog logoraša, koji je bio ljekar, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju poslije rata svjedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih puštala svoje agresivne i izgladnjele pse.

Irma Grese je osuđena na smrt vješanjem, a njeno suđenje je trajalo dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije