Oko 200 irvasa uginulo na Svalbardu, najvjerovatnije zbog gladi

Radiosarajevo.ba
Oko 200 irvasa uginulo na Svalbardu, najvjerovatnije zbog gladi
Foto: Norsk Polarinstitutt / Uginuli irvasi

Norveški naučnici su nedavno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu otkrili oko dvije stotine uginulih irvasa. Stručnjaci iz Norveškog polarnog instituta uvjereni su da je razlog njihovog pomora - glad.

Oni smatraju da je neuobičajeno velik broj uginulih životinja posljedica klimatskih promjena koje se osjećaju i na tom arhipelagu.

Svakog ljeta istraživači Norveškog polarnog instituta proučavaju tundru arktičkoga Svalbardskog arhipelaga da bi mapirali populaciju irvasa na otocima koja su od Sjevernog pola udaljena oko 1.200 kilometara, prenosi Hina.

Ove su godine otkrili leševe životinja uginulih od gladi. Kažu da su u posljednjih četrdesetak godina, koliko prate populaciju svalbardskih irvasa, sličan stepen smrtnosti zabilježili samo jednom - tokom zime 2007. na 2008. godinu.

Autorka projekta Åshild Ønvik Pedersen za visoku stopu smrtnosti odgovornima smatra ljude, odnosno vjeruje da su irvasi uginuli zbog posljedica globalnog zagrijavanja, koje se po mišljenju klimatologa, na Arktiku odvija dvostruko brže nego u ostatku svijeta.

"Klimatske promjene uzrok su puno veće količine padavina“, rekla je Pedersen.

"Naime, kiša obično padne na snijeg nakon čega se u tundri formira sloj leda, što znatno otežava ispašu ovih životinja", pojasnila je.

Fenomen pogoršava i povećanje broja irvasa na norveškom arhipelagu. On se udvostručio od 1980. godine, pa ih sada na spomenutom području živi oko 22.000, što znači da se previše irvasa "takmiči" za ispašu na nekoliko pašnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije