Od Sarajeva do B. Luke vozom za više od četiri sata, od Verone do Trsta za pola sata

Radiosarajevo.ba
Od Sarajeva do B. Luke vozom za više od četiri sata, od Verone do Trsta za pola sata
Foto: YouTube / Hyperloop Italia

Kompanija Hyperloop Italia predstavila je nedavno u Rimu projekte koji uključuju povezivanje superbrzim vozom regije Veneto i Friuli Venezia Giulia. Ovo fantastično prijevozno sredstvo bi trebalo prevoziti putnike i robu iz Verone do Trsta za samo 30 minuta, a od Venecije do Trsta za 16 minuta. 

Voz je jedna vrsta kapsule koja bi saobraćala unutar uzdignute cijevi postavljene uz autocestu, brzinom koja je blizu brzine zvuka. Voz za kretanje i dostizanje ove velike brzine iskorištava magnetsku levitaciju, piše portal Morski.hr.

Hyperloop tehnologija danas je poznata kao saobraćajni sistem sličan željezničkom, gdje su vagoni zapravo prave aerodinamične kapsule koje pokreću indukcijski motori i kompresori zraka. Šine su napravljene od cijevi niskog pritiska u kojima  kapsule putuju stabilizirane magnetskim sustavom levitacije. Sve to omogućuje da brzi voz ima minimalno trenje i stoga dosegne nevjerojatnu brzinu od 1.223 kilometra na sat trošeći manje energije nego bilo koji drugi transportni sistem.

Procijenjeno vrijeme realizacije ovog projekta je deset godina. Projekt je u fazi realizacije, no ovakva vrsta pruge već postoji u izgradnji između gradova Dubai i Abu Dhabija, pa će se kad bude dovršena udaljenost od 140 kilometara prijeći za samo 12 minuta.

Udaljenost između Verone i Trsta je 260 kilometara, a prosječno trajanje putovanja uperbrzm vozom će biti 30 minuta, navodi portal Morski.hr.

O kakvoj brzini je riječ, dovoljno ju je porediti sa brzinom kretanja u vozova u Bosni i Hercegovini. Putovanje vozom o Sarajeva do Banja Luke, koji su manje željeznički udaljeni od Verone i Trsta, traje više od četiri sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije