Objavljena lista zemalja u kojima se najbolje odnosno najlošije govori engleski jezik

Radiosarajevo.ba
Objavljena lista zemalja u kojima se najbolje odnosno najlošije govori engleski jezik
Pixabay / Ilustracija

Međunarodna kompanija EF Education First je objavila izvještaj za 2019. godinu o tome koliko dobro odnosno loše stanovnici zemalja širom svijeta govore engleski jezik, a kojima ovaj jezik nije maternji. Među stotinu država nema Bosne i Hercegovine.

Države su svrstane u pet kategorija. U jednoj se nalaze one u kojima je poznavanje engleskog jezika veoma visoko, u drugoj su one u kojima je visoko, u trećoj su one u kojima je umjereno, u četvrtoj su one u kojima je ono nisko, dok su u petoj one u kojima je vrlo nisko.

Na prva tri mjesta po vrlo visokom poznavanju ovog jezika se nalaze Holandija, Švedska i Norveška. Danska je na četvrtom mjestu.

U zemlje gdje je poznavanje engleskog jezika vrlo visoko je i Hrvatska koja se pozicionirala na 14. mjesto. Srbija je na 17. poziciji i time se svrstala među one države u kojima je poznavanje ovog  jezika visoko.

Albanija je zauzela 50. mjesto. Okarakterisana je kao državom u kojoj je poznavanje nisko.

Na posljednjem, 100. mjestu je Libija kao zemlja u kojima je poznavanje vrlo nisko.

Bosna i Hercegovina nije jedina država iz regije koja se nije našla na listi. Izostale su i Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Osim država, rangirani su i glavni gradovi. Na toj listi nema Sarajeva, ali ni Podgorice, Skoplja i Ljubljane.

Stanovnici Zagreba su ocijenjeni kao neko ko veoma visoko poznaje engleski jezik, dok su Beograđani okarakterisani kao oni koji visoko poznaju.

Izvještaju možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije