Objavljene nove slike s Marsa: Prvi put postavljen seizmograf na drugi planet

Radiosarajevo.ba
Objavljene nove slike s Marsa: Prvi put postavljen seizmograf na drugi planet
Foto: NASA / Sonda InSight

Sonda InSight je 26. novembra ove godine uspješno sletjela na Mars. Ubrzo nam je poslala niz prekrasnih fotografija s Crvenog planeta.

Na snimkama su se mogli vidjeti panorama Marsa, detalji s tla, rašireni solarni paneli landera InSight pomoću kojih puni baterije, aparatura sonde te prikaz aktivnosti robotske ruke.

No sada je lander InSight učinio još nešto upečatljivije, 19 decembra uspješno je postavio seizmograf na površinu Marsa. To je prvi put u historiji čovječanstva da je seizmograf postavljen na neki drugi planet osim našeg, piše NASA.

Seizmograf Seismic Explorations for Interior Structure (SEIS), tj. objekt crvenkaste boje prikazan na fotografiji, mjerit će seizmičke valove koje su uzrokovali takozvani potresi na Marsu (marsquakes) tj. vibracije tla, udari meteorita ili drugi fenomeni.

Sonda InSight - undefined

Foto: NASA: Sonda InSight

Promatrajući način na koji ti valovi putuju kroz unutrašnjost Marsa stručnjaci će dobiti uvid u to kako su unutar Crvenog planeta položeni jezgra te slojevi plašta i kore. Tako će saznati više o tome kako su formirana sva stjenovita tijela, uključujući Zemlju i Mjesec.

Sonda InSight snimala je postavljanje seizmografa sa svoje obje kamere, IDC i ICC. Jedna kamera je smještena na robotskoj ruci, a druga ispod tijela sonde.

Cijela galerija novih, neobrađenih fotografija s Marsa koje je snimio lander InSight dostupna je na stranicama NASA-e.

Podsjetimo, osim što će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati vibracije na Crvenom planetu, lander InSight proučavat će pomoću radiovalova kako točno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi.

Također, lander će pokušati doznati kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa, je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije