O čovjeku koji je izumio emotikone: Koji mu je najdraži

Radiosarajevo.ba
O čovjeku koji je izumio emotikone: Koji mu je najdraži

Kad je Shigetaka Kurita stvorio prvi emotikon 1999. godine, trebao je raditi s mrežom od 12x12 piksela, a ni slutio nije da će njegov rad doživjeti toliki uspjeh. 

Shigetaka je na raspolaganju imao ukupno 144 tačkice ili 18 bajtova podataka – znači da je njegovih 176 piktograma zauzimalo nešto više od tri kilobajta. Ta mala količina podataka sadržavala je ogromnu količinu značenja, piše CNN. 

"Iz dizajnerske perspektive, mislim da su izuzetni", kaže Jesse Reed, suosnivač izdavačke kuće Standards Manual koja će objaviti knjigu o prvim emotikonima. "Većina bi dizajnera smatrala nemogućim prenijeti 176 ideja – uključujući ljude, mjesta, osjećaje i pojmove – u simbole od 12 bita u roku od 5 sedmica."

Riječ emotikon dolazi od japanskih riječi za sliku, pisanje i znak. Japanski "kanji" znakovi temelje se na kineskim ideogramima, što znači da je njihovo pismo izrazito slikovito.

"Iako i 'kanji' znakovi i emotikoni predstavljaju ideograme, 'kanji' mi nisu bili inspiracija za stvaranje emotikona. Inspiraciju sam pronašao u piktogramima, mangama i raznim drugim izvorima", kaže Shigetaka Kurita.

Njegovi su emotikoni nastali iz posebnog razloga - kako bi se olakšala komunikacija u novonastalom sustavu mobilnog interneta koji je razvio japanski telekomunikacijski div NTT DoCoMo.

Sistem je nudio mogućnost slanja e-mailova, ali postojalo je ograničenje od 250 znakova, zbog čega su emotikoni predstavljali odlično rješenje za prenošenje željene poruke u limitiranom prostoru.

emotikon.JPG - undefined

Prvi emotikoni izgledali su mnogo kockastije od današnjih zato što je Kurita tada morao raditi s rezolucijom od 144 piksela. Danas se emotikoni izrađuju pomoću vektorske grafike, pa im je rezolucija puno veća.

Emotikoni su se dugo koristili gotovo isključivo u Japanu. Ostale japanske telekomunikacijske kompanije odmah su ih kopirale, ali simboli nisu bili standardizirani, što je značilo da se nisu mogli koristiti među različitim mrežama.

Emotikoni su tek 2010. godine uključeni u Unicode – standard koji upravlja kodiranjem teksta. Te su se godine 722 emotikona pojavila na iPhoneu i Androidu. Na službenom Unicode popisu danas postoji 2789 emotikona koji su jako drugačiji od prvobitnih.

Ipak, izumitelj emotikona na njih i dalje gleda pozitivno: "Oni poboljšavaju digitalnu komunikaciju koja se uglavnom odvija preko mobitela. Ne mislim da su emotikoni štetni za ljudsku komunikaciju budući da ljudi ne komuniciraju samo digitalno."

Najpopularniji emotikon na Twitteru je takozvano "lice koje plače od smijeha", koje se od 2013. godine pojavilo u više od dvije milijarde tweetova. Kuritin najdraži emotikon je srce, i to zbog pozitivne poruke koju šalje.

Prvi su emotikoni 2016. godine postali dijelom Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku i time zauzeli svoje mjesto u historiji dizajna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije