Nutricionistica otkriva šta različiti tipovi trebaju izbjegavati da bi bili vitki

Radiosarajevo.ba
Nutricionistica otkriva šta različiti tipovi trebaju izbjegavati da bi bili vitki
Foto: Screenshot / Ilustracija

Nakon putovanja u Indiju i proučavanja odnašnjeg životnog stila, nutricionistica Lee Holmes ne samo da je izgubila jedan konfekcijski broj, već se osjećala bolje no ikad.

Iz svega je zaključila kako postoje tri različita oblika tijela – Vata, Pitta i Kapha te da je jako važno hraniti se u skladu sa svojime kako bi se postigla ravnoteža.

“U Ayurvedi, svatko ima svoju dominantnu Doshu, specifičnu energiju koja cirkulira tijelom i uređuje naš izgled te emocionalno stanje. Tek kad osvijestite svoju Doshu ili Doshe (može ih biti i više), možete početi raditi na ravnoteži i harmoniji u svom životu”, objasnila je za Daily Mail.

Četvrtast oblik – Vata

Vata tipovi su obično mršavi i bez oblina, ali nevjerojatno spretni. Njihov je element zrak, zbog čega imaju mnogo energije, ali se brzo umaraju. Vole uzbuđenja i nova iskustva. Lako se naljute, ali brzo opraštaju. Za ljude ovog oblika tijela vrlo je važno da zimi uspore tempo i dovoljno spavaju. Njihova prehrana treba uključivati toplu i kuhanu hranu, obilje dobrih masnoća poput orašastih plodova i sjemenki te zdravih ulja. Izbjegavajte sirove namirnice jer vam one mogu uzrokovati probavne smetnje i vjetrove.

Kruškolik oblik – Pitta

Pitta tipovi su obično srednje veličine i težine te su poznati po snažnoj probavi, velikom apetitu i obilju energije. Oni su intelektualci s nevjerojatnom sposobnošću koncentracije. Vrlo su odlučni, ali kad ispadnu iz ravnoteže, skloni su nervozi, žgaravici i svrbežu kože. Pitta tipovi prirodno imaju toplije tijelo i um jer su njihovi elementi vatra i voda, pa je najbolje da jedu i piju hladnije stvari, čak i zimi. Oni dobro podnose slatko voće i povrće, uključujući zeleno lisnato povrće te krastavce. S druge strane, trebaju se kloniti pretjeranog unosa soli, ljutih začina, kiselog voća i alkohola, s obzirom na to da dodatno zagrijavaju tijelo. Zimi si možete priuštiti jaja, meso i ljuće začine.

Oblik jabuke – Kapha

Kapha tipovi obično imaju čvrstu građu i veliku izdržljivost. Povezani su sa zemljanim elementima. Smireni su, obazrivi, vjerni i strpljivi, omiljeni u društvu. Kad ispadnu iz ravnoteže, ovi su ljudi skloni debljanju, zadržavanju tekućine, depresiji i alergijama. Budite oprezni s mliječnim proizvodima jer oni nakupljaju sluz. Zimi jedite laganu, suhu i toplu hranu, poput povrća, voća, mahunarki, kuhanih vegetarijanskih salata i začinjene hrane za bolju probavu i tjelesnu ravnotežu. Važno je da unosite dovoljno začina jer ste skloni sjedilačkom načinu života pa nekako morate ubrzati metabolizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije