Novo istraživanje: Kada treba imati seks ako želite zatrudniti

Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje: Kada treba imati seks ako želite zatrudniti
Foto: Thinkstock / Ilustarcija
Šangajska bolnica napravila je nove studije i ponudila odlične savjete parovima koji pokušavaju prirodnim putem začeti dijete.

Na osnovu istraživanja otkriveno je da je sperma tri sata nakon što je muškarac postigao vrhunac jača od one u prvom krugu. Ujedno, tada spermatozoidi plivaju brže i postoji veća šansa da oplode jajnu ćeliju zbog ogromnog broja proteina u spermi, piše Daily Mail.

Korištenje sperme koja je stvorena manje od 180 minuta nakon što je muškarac imao posljednji orgazam povećava stopu uspjeha in vitro fertilizaciju (vantelesnu oplodnju) za trećinu, prenosi Superžena.

Doktor Da Li, koji je vodio projekte istraživanja, kaže da je pogrešno verovanje da je muškarcu potrebno između 24 sata i 36 sati kako bi dopunili spermu nakon ejakulacije.

"Godinama unazad muškarce su obično savetovali da ograniče seksualnu aktivnost kako bi povećali šanse za trudnoću", kaže Da Li.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije