Novčanica s likom Tita imala je grešku koju niko nije primijetio

Radiosarajevo.ba
Novčanica s likom Tita imala je grešku koju niko nije primijetio
Imena države su se mijenjala, no ne i dinar, koji je stekao kultni status te je "jugoslavenski" prestao biti kad ga je Srbija zamijenila srpskim dinarom, a Crna Gora eurom - godinama nakon što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zamijeni novom, modernijom.

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, piše Express.hr

Ta je, do tada najveća izdana i dugo iščekivana novčanica izazvala je pravu buru u javnosti, a ona traje i danas - ne zbog njene vrijednosti, već pogreške koju ispočetka niko nije primijetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja te smrti. Umjesto 1892 - 1980, na novčanici je pisalo 1892 - 1930, pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije!

Ta je, do tada najveća izdana i dugo iščekivana novčanica izazvala je pravu buru u javnosti, a ona traje i danas - ne zbog njene vrijednosti, već greške koju ispočetka niko nije primijetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja, te smrti.

Ono što je zanimljivo, da čak niti nakon uočavanja greške, ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo 4 posto s greškom. To znači kako je grešku na sebi nosilo oko 560 hiljada novčanica, a prema međunarodnim propisima država koja pusti više od jednog promila novčanica s vidljivom greškom, treba povući čitav novca iz serije iz opticaja.

No, grešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice.

Naime niti je službeno spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je posve različit od onog što je najavljeno u službenom listu SFRJ, JANI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije