Nova studija dva ugledna univerziteta: Koliko su brade zaista privlačne

Radiosarajevo.ba
Nova studija dva ugledna univerziteta: Koliko su brade zaista privlačne
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Velike, pune brade posljednjih su godina svugdje u svijetu više nisu samo „karakteristika“ umornih kapetana mora.

Ali koliko su brade privlačne kada je u pitanju potencijalni partner?

Ovim su se pitanjem pozabavili istraživači s Univerziteta u Queenslandu i Univerziteta Stirling u novom istraživanju objavljenom u časopisu Royal Society Open Science, piše Unilad.co.uk.

Istraživači su 919 uglavnom heteroseksualnih žena u dobi od 18 do 70 godina pokazali tri muška lica i zatražili da ocijene njihovu privlačnost kako za potencijalne kratkoročne, tako i za dugoročne veze.

Svako od tri lica prikazano je i s bradom i sa obrijanim licem, te je ponuđeno pet nivoa „muškosti“, s definisanim crtama poput punih brada, istaknute vilice i obrva i duboko postavljenih uskih očiju.

Žene su također ispunile upitnike kojim je mjeren njihov stav kao što su odbojnost prema parazitima koji žive na tijelu i želja da imaju djecu.

Učesnice su uglavnom smatrale da su „muška“ lica više umišljena od „ženskih“, bez obzira na to da li je sudionik razmišljao o kratkoročnoj ili dugoročnoj vezi ili je li prikazano lice imalo bradu ili bilo obrijano.

Istraživanje - undefined

Foto: University of Queensland/University of Stirling: Istraživanje

Bradati muškarci bili su privlačniji od obrijanih, a najpozitivnije reakcije imali su oni najbradatiji. To je bilo zato što se smatralo da oni s bradama pokazuju veću fizičku i društvenu dominaciju.

Međutim, prije nego što bacite brijač, treba reći da nije svaka sudionica istraživanja bila ljubitelj „malja“ na licu. Zanimljivo je da je istraživački tim utvrdio da su ženama koje su imale najviši nivo odbojnosti prema ektoparazitima (buva i uši) zapravo brade na muškarcima bile manje privlačne.

To se može protumačiti kao dokaz da se bradama daje prednost jer maskiraju područja lica koja bi mogla prenositi nešto loše po zdravlje.

Kako je izvijestio The Guardian, koautor studije Anthony Lee sa Univerziteta Stirling, izjavio je da bi ovi nalazi mogli imati korjen u evolucijskim strahovima.

„U modernom vremenu, uz pojačano njegovanje i općenito bolju higijenu, ova veza između dlakavosti i nošenja ektoparazita možda više ne postoji, ali evolucijska tendencija i dalje može postojati“, kazao je on.

Lee je na kraju pojasnio da muškarci trebaju samo da se odluče za ono što im odgovara kada je u pitanju to hoće li ili ne imati bradu.

„Ne bih zasnovao odluku o 'uzgoju' brade na rezultatima jednog istraživanja“, rekao je Lee.

Stoga, ne brinite se previše da li vaša brada šalje ispravne ili pogrešne signale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije