Njemački Bundestag će raspravljati o tamponima i ulošcima

Radiosarajevo.ba
Njemački Bundestag će raspravljati o tamponima i ulošcima

Odbor za peticije njemačkog parlamenta Bundestaga primio je na razmatranje zahtjev skupine koja se zalaže za smanjenje poreza na higijenske potrepštine za žene, javljaju njemački mediji.

Kako prenosi Hina, peticija, koju je pokrenuo internetski portal Neon i start up Einhorn (Jednorog), prikupila je 81.000 potpisa.

U peticiji se traži da se Bundestag pozabavi činjenicom da za higijenske potrepštine za žene, poput uložaka i tampona, vrijedi normalna stopa poreza na dodanu vrijednost od 19 posto, dok za ostale svakodnevne potrepštine vrijedi smanjena stopa od sedam posto.

„Menstruacija je neizbježna. Ulošci i tamponi nisu luksuz i ne bi kao takvi trebali biti oporezovani. Visoka stopa PDV-a ide na štetu žena koje svoje menstruacije nisu same odabrale“, stoji u obrazloženju peticije koja je pokrenuta preko interneta.

Inicijatore zahtjeva za smanjenjem PDV-a na tampone i uloške mora saslušati Bundestag.

Zastupnik Bundestaga iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) zadužen za pitanje žena, Marcus Weinberg najavio je podršku ovoj inicijativi.

Njemačko ministarstvo financija je dosad odbijalo promjene pozivajući se na EU zakonsku praksu.

„EU smjernice predviđaju da se na cjelokupnu ponudu higijenskih proizvoda primjenjuje redovna stopa PDV-a i trenutno nema planova da se to promijeni“, priopćilo je ministarstvo finansija.

Ono je ukazalo na to da se ova stopa odnosi na potrepštine koje nisu tipično „ženske“ poput WC papira ili pelena.

I u Hrvatskoj postoje inicijative za smanjenjem stope PDV-a na uloške i tampone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije