Nezabilježene promjene na Arktiku, slojevi leda počeli pucati

Radiosarajevo.ba
Nezabilježene promjene na Arktiku, slojevi leda počeli pucati
Najstariji i najdeblji slojevi leda na Arktiku počeli su pucati.

Sjeverno od Grenlanda pojavljuju se prizori vode koja je do sada uvijek bila zamrznuta, čak i ljeti.

Otapanje i odvajanje ledenih gromada na Arktiku događa se već drugi put ove godine zbog toplih vjetrova i klimatskih promjena, što je posebno zabrinjavajuće jer slični događaji nisu do sada nikad zabilježeni, piše The Guardian.

Jedan od stručnjaka koji se bavi ovim pitanjima kazao je kako je ova pojava "zastrašujuća". Naučnici smatraju kako bi ovakvi događaji mogli natjerati struku da revidira svoju teoriju o tome kako će dio Arktika najduže izdržati klimatske promjene i zagrijavanje Zemlje, prenosi Dnevnik.hr.

Slična je situacija i s morem na sjevernoj obali Grenlanda koje je bilo smrznuto toliko da je donedavno nosilo naziv "posljednje područje leda". Iznimno visoke temperature u februaru ove godine ali i tokom ljeta, učinili su led na Arktiku posebno ranjivim i podložnim otapanju i pucanju zbog nastalih pukotina što nije zabilježeno otkako se prati stanje klimatskih promjena od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Otapanje vječnog leda već je započelo na nekim mjestima, a naučnici drže da će se i nastaviti.

Najnovija očitanja Norveške službe za proučavanje leda pokazuju da je arktički ledeni pokrivač na području Svalbarda ove sedmice 40 odsto niži od prosjeka koji je zabilježen u periodu od 1981. godine do danas. Naučnici upozoravaju da bi Arktički okean u nekom trenutku između 2030. i 2050. godine mogao u potpunosti ostati bez leda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije