New York: Rakuni umiru od virusne bolesti zbog koje se ponašaju kao zombiji

Radiosarajevo.ba
New York: Rakuni umiru od virusne bolesti zbog koje se ponašaju kao zombiji
Pixabay / Ilustracija

Rakuni u njujorškom Central Parku umiru od viralne infekcije zbog koje se ponašaju kao "zombiji", saopćile su tamošnje vlasti. 

U proteklih mjesec dana pronađeno je 26 rakuna koji su preminuli nakon što su zaraženi teškim oblikom štenećaka, kojeg uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae i roda Morbillivirus, koji je po svojoj građi vrlo sličan virusu ljudskih ospica.

Simptomi štećenaka uključuju neprirodno ponašanje životinje, dezorijentiranost, nedostatak koordinacije i agresivno ponašanje, što je primijećeno i kod drugih rakuna u Parku.

"Izgledali su kao da se kreću besciljno i da imaju napade", izjavila je dr. Sally Slavinski, pomoćnica direktora Odjeljenje za zdravlje.

Štenećak se može prenijeti na pse, te druge životinje, a rezultati testova koji su stigli potvrdili su da je riječ o ovoj infekciji.

Rakuni koji se i dalje nalaze u parku zabrinuli su brojne eksperte. Dr. Slavinski je otkrila da su brojni rakuni koje su sreli djelovali bolesno, te imaju iscjedak iz nosa, što je posebno opasno jer mogu virus lako prenijeti drugim životinjama.

Srećom, štenećak se ne prenosi na ljude, kao što je to slučaj s bjesnilo. No, iako je po zakonu obavezno da se životinje vakcinišu protiv bjesnila, to nije slučaj sa štenećakom.

Pored pasa, zbog infekcije su ugroženi i tvorovi, kojoti, lisice, lasice te egzotične velike mačke, poput sniježnih leoparda koji se nalaze u lokalnom zoološkom vrtu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije