Nevjerovatno: Znate li šta bi vam se dogodilo kada bi jeli dvije banane dnevno?

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Znate li šta bi vam se dogodilo kada bi jeli dvije banane dnevno?
Foto: Thinkstock / Banane

Banane su pune vitamina i mineralnih tvari. Djeluju blagotvorno na naše tijelo i čine mu mnogo dobra.

Ako jedete svaki dan ovo supervoće ubrzo ćete primijetiti pozitivne učinke!

Zahvaljujući bananama, serotonin (hormon sreće) brže dolazi u mozak, pa smo sretniji i bolje raspoloženiji. Osim toga, serotonin ima smirujuće djelovanje: mirniji smo i bolje spavamo.

Ako pak imamo problema s probavom, trebali bi redovno jesti banane: pojedemo li bananu prije jela, pobrinut će se za to da ne bude nadutosti. I, premda se često tvrdi drugačije – banane ne izazivaju zatvor! Naprotiv – reguliraju probavu!

A ako se baviš sportom, pomoći će da brže postigneš vidljive rezultate. Naime, za rast mišića potreban je magnezij – kojeg puno ima u žutom voću.

One su i praktične - oguliš ih u trenu, slatke su, lako ih je jesti jer su fino mekane, imaju puno vitamina i daju nam puno energije, stoga je logično da banane budu idealan doručak za sve koji se ujutro žure na posao.

Međutim, ovo voće ima jednu malu – ali nikako ne zanemarivu – manu: nikad se ne smiju jesti ujutro na prazan želudac.

Naime, čak do 25 posto banane sastoji se od šećera. Ako je jedete na prazan želudac, naglo će porasti nivo inzulina, ali će jako brzo opet pasti. Tako će tijelo brzo nanovo razviti osjećaj gladi, ako ne i snažan napad gladi.

Zato najbolje, jedna prije ručka, druga prije večere!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije