Magična historija: Kako je nastala zlatna ribica, jedna od najomiljenijih kod ljudi

Radiosarajevo.ba
Magična historija: Kako je nastala zlatna ribica, jedna od najomiljenijih kod ljudi
Pixabay / Ilustracija

Zlatna ribica je slatkovodna riba iz porodice šarana. Jedna je od prvih pripitomljenih riba, te je među najpopularnijim akvarijskim ribama.

U drevnoj Kini su se počele uzgajati različite vrste ovih riba. Bile su sive ili srebrnaste boje. Neke od njih su počele stvarati žute, narančaste ili crvene mutacije; prve od njih su zabilježene za vrijeme dinastije Jin (265.–420.)

Tokom dinastije T'ang (618.-907.) bilo je popularno uzgajati ove ribe u ukrasnim ribnjacima ili vodenim vrtovima. Prirodna genetska mutacija stvarala je zlatnu (žućkasto-narančastu) više nego srebrnastu boju ribe, pa je počelo selektivno uzgajanje ove ribe. Za vrijeme dinastije Sung zlatna ribica je konačno potpuno pripitomljena.

Zlatna ribica dovedena je u Japan 1603. godine, a 1611. u Portugal, te preko njega u druge dijelove Europe. U južnoj Europi postala je simbol sreće i bogatstva. U Sjevernu Ameriku dolazi sredinom 19. stoljeća.

Zlatne ribice nadarenije su nego što to ljudi misle. Istraživanja su dokazala da brzo uče i da imaju izvanredan osjećaj za vrijeme te da su sposobne sjetiti se boja, glazbe i drugih stvari mjesecima poslije čega ovaj mit pada na dno akvarija.

Naučnici su igrali igre mozgalice sa zlatnim ribicama te utvrdili da pamte dva do pet mjeseci. Učili su ih hvatati loptice, gurati poluge, tražiti izlaz iz labirinta i provući se ispod greda.

Ove višestruko nadarene ribe također vole rutinu znaju tačno vrijeme kada će dobiti hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije