Nevjerovatan oporavak čovjeka kojem je transplantirano lice

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan oporavak čovjeka kojem je transplantirano lice
Foto: People / Cam Underwood prije incidenta

Cameron Underwood, 26-godišnjak iz Kalifornije, prije dvije godine probudio se u bolnici bez većine svog lica.

Nakon pokušaja samoubistva, tokom velike borbe s depresijom, Underwoodu je uništena vilica, nos, zubi. Od tog dana prošao je brojne operacije u dosad tehnološki najnaprednijem procesu transplantacije lica u historiji čovječanstva.

Više od 100 medicinskih eksperata s njujorškog Medicinskog centra Univerziteta Langone da vrate Cameronu lice. Tim, koji je predvodio dr. Eduardo D. Rodriguez, transplantirao je lice preminulog 23-godišnjeg mladića na Cameronovu lubanju.

Uspješna transplantacija lica prezentirana je javnosti na press konferenciji prošle sedmice, piše Men's Health.

"Zaista je fantastično biti dio ovoga", kazao je dr. Rodriguez. "Konačno mogu vidjeti svoje dijete kompletno opet", dodao je, obrativši se Camovim roditeljima, Beverly Bailey-Potter i Randyju Underwoodu.

Iako je ovo druga transplantacija lica u ovom Centru, ova je operacija bila jedinstvena po tome što je Cam čekao samo 18 mjeseci nakon povrede da dobije novo lice. Mnogi ljudi na operaciju moraju čekati godinama. Cam je također proveo manje vremena u bolnici i na rehabilitaciji nakon operacije u odnosu na prethodnog pacijenta. Inače, dosad je u svijetu obavljeno oko 40 transplantacija lica.

Roditelji su, prisjećajući se vremena prije tragičnog događaja, kazali da su vidjeli da se bori i da nije sretan, ali nikad nisu pomislili da si može nauditi. Cameron se također borio s ovisnošću o alkoholu i upravo je pod dejstvom alkohola i pokušao samoubistvo.

Kada se probudio u bolnici (nakon inducirane kome) bio je šokiran onim što je učinio, jer se nije mogao sjetiti incidenta. Bio je pet mjeseci u bolnici i prošao tri transplantacije kože (graft) da se spasi njegovo lice. Iz bolnice je izašao u decembru 2016, ali njegov život potpuno se promijenio. Nije mogao jesti krutu hranu, nije se mogao smijati, komunicirati. Nije više mogao ići na izlete s obitelji, u čemu je do tada posebno uživao.

No, njegova majka pronašla je članak o dr. Rodriguezu i u februaru 2017. poslala mu mail. Mjesec dana poslije, upoznali su se, a u julu 2017. Cameron je bio na listi za čekanje. Tokom perioda čekanja morao je jesti izrazito zdravo i vježbati, kako je morao biti fizički spreman za operaciju. Ipak, nije dugo čekao i 5. januara 2018. operacija je obavljena, a Cam je dobio lice 23-godišnjeg Williama Fishera, koji je bio registriran donator organa.

 

Lice Williama Fishera čije je lice donirano - undefined

Foto: People: Lice Williama Fishera čije je lice donirano

Operacija je prošla sjajno, i Cam je iz bolnice izašao ranije nego što se očekivalo. Međutim, Cam je još uvijek suočen s brojnim izazovima, nervima treba dugo vremena da narastu opet, te još uvijek nema osjećaj u licu. Poručio je da se osjeća kao da je u cijelo lice dobio injekciju kakvu dobijemo kod zubara. Također se još uvijek bori s govorom.

Cam se u međuvremenu vratio avanturama u kojima je uživao prije incidenta. 

Što se tiče starog lica, Cameron je zaključio da mu ne nedostaje prethodni identitet:

"Ja ne vidim starog sebe. Ja vidim ovog Cama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije