Nevjerojatna snaga potresa zbunila i naučnike: Ovo nikad nismo vidjeli

Radiosarajevo.ba
Nevjerojatna snaga potresa zbunila i naučnike: Ovo nikad nismo vidjeli
Facebook / Anna Redmond
Potres na Novom Zelandu bio je toliko snažan da se od njega morsko dno podiglo za čak dva metra i eksplodiralo kroz pijesak.

Nevjerovatne fotografije prikazuju kako je potres magnitude 7,8 podigao morsko dno za čak dva metra, nakon čega je ono kroz pijesak eksplodiralo. Dramatične fotografije snimljene iz zraka otkrivaju razmjer razaranja na obali Kaikoure.

Naučnici kažu da nikad nisu vidjeli takvo što, poput ovolikog podizanja morskog dna uzrokovanog potresom. Više od hiljadu turista i stanovnika nakon potresa je evakuirano iz grada uz more.

Fotografije su više od 1.000 puta podijeljene na Twitteru, a pokazuju koliki je utjecaj potres imao na biljni i životinjski svijet. Na nekima se vide kako su morski organizmi nasukani.

Anna Redmond, stanovnica Novog Zelanda, fotografije koje prikazuju koliko se morsko dno podiglo nakon potresa, objavila je na svom Facebook profilu, javlja Net.hr. Iako ovaj potres nije prvi koji je pogodio otok, stručnjaci tvrde da je prvi potres tolike jačine da je uzrokovao podizanje morskog dna.

Morski geolog Dr. Joshu Mountjoy rekao je da nikad nije vidio takvo što.

"Riječ je o vrlo kompleksnom puknuću. Potrajat će neko vrijeme dok se sve opet vrati u normalu", dodao je.

Podsjetimo, potres magnitude 7,8 pogodio je područje 91 kilometar udaljeno od Christchurcha na Novom Zelandu, objavio je Američki geološki institut u nedjelju. Stanovnici Novog Zelanda sklonili su se na viša područja u nedjelju kasno navečer kad je prvi val cunamija zapljusnuo istočnu obalu nakon snažnog potresa.

Seizmolozi i dalje prate popratna podrhtavanja tla, kojih je nakon potresa bilo oko dvije hiljade. Vlada procjenjuje da su šanse da još jedan potres iste jačine pogodi to područje u sljedećih 30 dana jedan naprema tri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije