Neočekivani znakovi pokazuju da ste pod stresom, a mislite da je sve uredu

Radiosarajevo.ba
Neočekivani znakovi pokazuju da ste pod stresom, a mislite da je sve uredu
Arhiv / Ilustracija

Stres je sve prisutniji u životima ljudi. Možda ste i vi među onima koji sami sebe uvjeravaju da su dobro, a istovremeno spavate četiri sata, imate beskonačnu listu obaveza i trčite s jednog kraja grada na drugi.

Mnogi misle da je sve u redu dok su u stanju ustati, otići na posao i obaviti zadatke za taj dan. Nažalost, često nisu. Stvari poput bolne čeljusti ili zaboravnosti mnogi će zanemariti, a zapravo je riječ o znakovima koji ukazuju da ste pod velikim stresom. Odvraćanje pažnje, česte prehlade i osjećaj umora i iscrpljenosti, također ukazuju da je vrijeme da predahnete. Osim psiholoških znakova stresa, postoje i emocionalni, fiziološki i oni koji se odnose na ponašanje.

Psihološki znakovi stresa su: nemogućnost koncentracije ili poteškoće s donošenjem jednostavnih odluka, zaboravnost, odvraćanje pažnje, manjak kreativnosti, negativno razmišljanje, briga, depresija ili tjeskoba, sklonost nezgodama, nesanica, umor čak i nakon dobro prospavane noći.

Emocionalni pokazatelji stresa su: plačljivost, razdražljivost, česte promjene raspoloženja, osjetljivost na kritike, osjećaj defenzivnosti, osjećaj gubljenja kontrole, manjak motivacije, ljutnja i frustracija, manjak samopouzdanja.

Fiziološki pokazatelji stresa su: bol, osjetljivost mišića, bolna čeljust, alergije, osipi, kožne iritacije, zatvor ili proljev, debljanje ili mršavljenje, žgaravica, čirevi, osjećaj knedle u grlu, trnci, mučnina, napadaji panike, umor, gubitak libida, promjene u menstrualnom ciklusu.

Pokazatelji stresa koji se očituju ponašanjem su: nedostatak vremena za opuštanje i zabavu, pojačana konzumacija alkohola, kofeina, pušenje i korištenje droga, prekovremeni rad, loše upravljanje vremenom, promjene izgleda, povlačenje iz društva, nesmotrenost, izljevi bijesa i ljutnja, nervoza, laganje.

Ako iskusite bilo koji od navedenih simptoma, vrlo vjerojatno ste pod stresom i trebali biste razmisliti o odmoru. Osim što o tome trebate obavijestiti šefa, bilo bi dobro posavjetovati se s ljekarom kako se nositi sa stresom. Za prvu ruku zamolite za pomoć, vježbajte, meditirajte, počnite zdravije živjeti i smanjite očekivanja, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije