Neobično plaćanje: Zbog inflacije vagaju novac da odrede njegovu vrijednost

Anadolija
Neobično plaćanje: Zbog inflacije vagaju novac da odrede njegovu vrijednost
Baš kao što je to bio slučaj i sa Jugoslavijom početkom 90-ih godina, ovih dana Venecuela se suočava sa strašno visokom stopom inflacije, koja je pogodila veliki dio stanovništva.

Kako prenosi britanski Independent, inflacija u ovoj južnoameričkoj državi dosegla je nevjerovatnih 720 posto, zbog čega najveća novčanica bolivara, venecuelanske valute, iznosi tek pet američkih centi na crnom tržištu. Budući da je vrijednost bolivara u Venecueli skoro pa beskorisna, u restorane i trgovine građani dolaze sa kesama punom novca, gdje im trgovci po gramaži određuju vrijednost novca.

Ekonomija Venecuele s populacijom od 30 miliona značajno je uzdrmana 2014. godine kada je globalna cijena nafte pala. Nafta čini 95 posto izvoza dok njeni prihodi čine polovinu državnog budžeta.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, koji je na čelo zemlje došao nakon smrti Hugo Chaveza, umjesto kontrole, naredio je fiksiranje tadašnjeg kursa, a bankama štampanje što veće količine novca.

Na ulicama glavnog grada Caracasa proteklih dana sve je unosniji "biznis" pribavljanja američkih dolara koji će se prodati za bolivare. Prosječna kutija cigareta od 250 bolivara sada se prodaje za 2.000 bolivara, odnosno 20 novčanica od po 250 apoena. Bankomati se, sa druge strane, pune novcem na svaka tri sata.

Dok kritičari kažu da je ekonomiju Venecuele upropastila 17-godišnja vladavina socijalističkih stranaka, Maduro optužuje opoziciju, biznismene i Sjedinjenje Američke Države da "vode ekonomski rat protiv njega". 

No, bilo kako bilo, zaista je neobično vidjeti da svaka trgovina u Venecueli sada ima vagu na kojoj vaga novac, što prodavcima služi za provjeru protuvrijednosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije