Ne zaboravite: U nedjelju pomjeranje kazaljki na satu

Radiosarajevo.ba
Ne zaboravite: U nedjelju pomjeranje kazaljki na satu
Pixabay / Ilustracija
Ovog vikenda, u noći sa subote na nedjelju, u tri sata, kazaljke na vašim satovima vratit ćete na dva sata.

Sistem je to koji se ponavlja svake godine uoči dolaska zimskih dana, posljednje nedjelje u oktobru. Ove je godine to 30. oktobar, i tada se nakon ljetne promjene, vraćamo na „prirodno“, zimsko računanje vremena.

Sistem su uveli 1916. Njemačko carstvo te Austro-ugarska, kada smo i mi to učinili prvi put.

To ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi dani tokom ljeta (a zapravo i tokom većeg dijela proljeća i dijela jeseni) "duže trajali".

Ljetno računanje vremena je u posljednje vrijeme došlo pod udar kritike, s obzirom na povećano korištenje klima-uređaja u ljetnim mjesecima, poremećaje spavanja, povećan broj saobraćajnih nesreća kao i velike troškove stalnog podsjećanja javnosti na to da se mora prilagoditi promjeni.

Tako ga je Kina ukinula 1991. godine, Rusija 2011, a Turska ove godine – tako da u skoro cijelom svijetu s izuzetkom država na području Evrope i NAFTA ekonomskog saveza gotovo nitko ne vrši promjenu s ljetnog na zimsko vrijeme i obratno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije