Ne trošite nepotrebno novac: Kako da uštedite električnu energiju?

Radiosarajevo.ba
Ne trošite nepotrebno novac: Kako da uštedite električnu energiju?
Kuhinjski aparati i aktivnosti koje se odvijaju u kuhinji troše puno električne energije.

Ovo je pet praktičnih savjeta kako smanjiti troškove i povećati energetsku učinkovitost.

Oprezno s vrućom vodom

Istraživanja pokazuju da račun za vodu može porasti i za 12% ako grijemo velike količine vode. Dakle, obratite pozornost na potrebnu količinu kipuće vode.

Stvorite učinkovitu strategiju kuhanja

Svakako naučite i primijenite neke jednostavne tehnike kuhanja, kako biste uštedjeli energiju:

Pripazite da veličina posude odgovara veličini plamenika, te spriječite nepotreban gubitak topline. Držite posude dobro poklopljene. Za učinkovito i brzo kuhanje, potrebna je toplina.
Koristite najmanju razinu jačine plamenika.

Pobrinite se da veličina posude, odgovara veličini obroka. Korištenje većeg lonca samo troši energiju. Ne kupujte jeftine posude. Staklena ili keramička posuda se sporije i teže zagrijava, bolje održava i raspodjeljuje toplinu.

Obratite pažnju na hladnjak i zamrzivač

Bitno je naučiti nekoliko savjeta kako biti energetski učinkovit u korištenju hladnjaka i zamrzivača. Možda vam pomognu sljedeći savjeti:

Ne stavljajte vruću hranu izravno u zamrzivač. Na taj način ga dodatno opterećujete. Vruću hranu će hladnjak i zamrzivač ohladiti, ali će povećati potrošnju energije. Pokušajte ograničiti otvaranje hladnjaka i zamrzivača. Nemojte prepuniti frižider ni ga ostavljati praznim.
Odmaknite namirnice od stranica hladnjaka. To će omogućiti ravnomjernu cirkulaciju hladnog zraka.

Isprobajte indukcijsko kuhanje

Ovakva vrsta kuhanja ne zahtjeva veliki plamen. Umjesto prijenosa topline u lonac preko plamena, toplina se prenosi izravno u njega. Prema istraživanjima, indukcijsko kuhanje štedi mnogo energije, troškove i vrijeme kuhanja.

Čistite plamenike

Ne održavate li čistoću plamenika, smanjit ćete njegovu učinkovitost.

Slijedite li navedene savjete, uštedjet ćete energiju i novac. Savjeti ne uključuju nikakvu veliku investiciju, osim malo prilagođavanja i usvajanja navike, piše Centar zdravlja.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije