Živio je u skloništu za beskućnike, a sada će na Harvard

Radiosarajevo.ba
Živio je u skloništu za beskućnike, a sada će na Harvard
PrtScr / Richard Jenkins

Kad je bio mali, Richard Jenkins se često javljao u razredu i time je bio na udaru razrednih nasilnika. U razredu su ga često podrugljivo zvali „Harvard“, govoreći mu da samo misli da je pametan. Pa ispalo je da jeste i odlično su mu prognozirali Harvard, piše CNN.

Nakon teškog djetinjstva, maturant Jenkins (18) ide u Univerzitet Harvard - pod punom stipendijom!

Jenkins se suočavao s brojnim preprekama tokom odrastanja – siromaštvom , zdravstvenim problemima i redovnim suočavanjem s nasiljem u školi. No on je sve te prepreke preokrenuo u motivaciju i stvorio bolju budućnost za sebe i svoju porodicu.

On i njegova dvojica mlađe braće su bili beskućnici dvije godine nakon što je njihova majka izgubila kuću. To ih je prisililo da se presele u Tennessee, pa u Floridu, da bi se onda opet vratili u Filadelfiju.

Sjeća se da je živio u skloništima za beskućnike tokom šestog razreda, što ga je zapravo nagnalo da počne razmišljati da je ulaganje u znanje njegov izlaz iz te situacije.

„To me nagnalo da shvatim da moram za nešto da se uhvatim“, rekao je za CNN: „Bez obzira na sve, ne mogu dozvoliti sebi da više ikada prolazim kroz to. Ne mogu dozvoliti da moja braća ili mama polaze kroz to kada budu stariji.“

Iako mu je učenje i prije toga dobro išlo, Jenkins je počeo učiti još više, izdvajao se na časovima i razvio jak interes za tehnologiju. Iako je imao problema s jakim migrenama i bio u bolnici više puta tokom prve godine, opet je bio najbolji u razredu.

Majka ga je ohrabrila da upiše školu Girard za nadarene učenike u Filadelfiji. Quiana McLaughlin rekla je da su joj se svidjele mogućnosti koje ta škola pruža i da je bila oduševljena kada je primljen. Nisu pogriješili, Jenkins se još bolje razvio u toj školi koja jeste pružala više mogućnosti za njega.

Kada je došla sezona aplikacija za univerzitete, Jenkins je odlučio aplicirati na Harvard i uspjelo mu je. Prva osoba kojoj je javio, bila je njegova majka - dobio je punu stipendiju za ovaj prestižni univerzitet.  Jenkins diplomira u junu kao najbolji u svojoj generaciji, a planira studirati kompjuterske nauke, poseban interes gaji za umjetnu inteligenciju.

Njegov kum, Donald Kinsey Jr., pokrenuo je kampanju GoFundMe kako bi pomogao Jenkinsu da mu kupe stvari potrebne za koledž, kao što su nova odjeća i tablet, napominjući da je on jako vrijedan i da je pokrenuo kampanju jer Jenkins zaslužuje nagradu. 

Skromni Jenkins ima savjet za djecu koja imaju velike snove: „Dolazit će vrijeme kada ćete se osjećati sputanim i kada nećete željeti nastaviti svojim putem, ali samo nastavite da se držite svog plana i sve će biti u redu.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije