Ne griješe samo u BiH: I Australija ima 46 miliona novčanica sa greškom

Radiosarajevo.ba
Ne griješe samo u BiH: I Australija ima 46 miliona novčanica sa greškom
Foto: CBBIH / Greška na novčanici od 10 KM

Australijska centralna banka je preuzela odgovornost za štamparsku grešku na 46 miliona novčanica, nakon što je jedna radio stanica objavila na društvenim mrežama fotografiju banknote sa mikroskopskom greškom.

Radio Triple M objavio je na Instagramu uvećanu fotografiju banknote od 50 australijskih dolara na kojoj se vidi pogrešno napisana riječ "odgovornost".

Riječ "responsibility" (odgovornost) pojavljuje se na novčanici tri puta, pri čemu je treće slovo "i" u njoj izostavljeno svaki put.

Australijska centralna banka kaže da će ova pravopisna greška biti ispravljena prilikom narednog štampanja kasnije ove godine.

Podsjetimo, i na novčanici od 10 konvertibilnih maraka u Bosni i Hercegovini je prije dvije godine uočena greška.

Na novčanici koja je i danas u opticaju ne nalazi se stećak sa nekropole Radimlja kod Stoca, već je riječ o stećku sa lokacije Križevići kod Olova.

Greška na novčanici od 10 KM - undefined

Foto: CBBIH: Greška na novčanici od 10 KM

Grešku na novčanici otkrio je autor temeljne nacionalne monografije Stećkopedija - Kameno blago stare bosanske države Edin Bujak sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji je uočio krupnu anomaliju na naličju novčanice od 10 KM.

Slična situacija je i u Čileu, gdje je proizvedeno million pogrešnih novčanica. Na kovanici se umjesto riječi Chile, nalazi pogrešna riječ Chiie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije