Ne dajte se prevariti: Ovako ćete prepoznati staru ribu

Radiosarajevo.ba
Ne dajte se prevariti: Ovako ćete prepoznati staru ribu
Arhiv / Ilustracija

Volite jesti ribu, ali kad je riječ o kupovini ove namirnice, pomalo vas hvata strah?

Razumijemo vas u potpunosti i zato smo vam odlučili pomoći. Došlo je vrijeme da naučite kako odabrati idealnu ribu i već danas pripremite savršen ručak.

Ako vas pri ulasku u ribarnicu hvata panika i ne znate šta bi trebali gledati ili pak izbjegavati, donosimo vam 9 glavnih znakova na koje morate obratiti pažnju.

Miris

Iako zvuči pomalo neobično, svježa riba ne bi smjela imati izražen riblji miris, nego blagi miris mora ili rijeke, ovisno o porijeklu. Ako ribarnica ima neugodan miris ribe, možda je bolje da ju zaobiđete u širokom luku.

Oči

Kad kupujete cijelu ribu, obavezno obratiti pažnju na oči koje bi trebale biti sjajne, ispupčene i prozirne. Udubljene oči mliječne boje znak su da je došlo do problema prilikom skladištenja ribe te da ona nije svježa. 

Škrge

Kad podignete škrge, one bi iznutra trebale biti svijetlo crvene; ako su smeđe, to je znak da je riba duže vrijeme stajala. Škrge bi također trebale biti prozirne i ne bi smjele biti slijepljene i jako sluzave. Sivo-bijela ili žuto-smeđa boja škrga upućuju na lošu kvalitetu ribe.

Trbušna šupljina

Osim vanjskog izgleda, pažnju svakako obratiti na unutrašnjost ribe. Krv bi trebala biti crvene boje jer smeđa sugerira da je riba duže vrijeme stajala.

Konzistencija

Svježa riba mora biti čvrsta. Ako prstom jače stisnete kožu ribe, ne bi smjelo ostati nikakvo udubljenje već bi se odmah trebala vratiti u svoj prvobitni oblik.

Peraje

Ne smiju biti slijepljene ili suhe te bi trebale biti dobro očuvane i čiste. Oštećene peraje upućuju na to da je riječ o nepravilnom ulovu ili dugoj ruti transporta ribe.

Ljuske

Kvalitetu ribe možete prepoznati po sjajnom izgledu ljuski, ali za svaki slučaj prijeđite prstom preko njih kako bi vidjeli jesu li ljuske dovoljno čvrste i hoće li ostati na mjestu. Ako ljuske počnu padati, to znači da u rukama imate stariju ribu.

Fileti

Fileti ribe trebali bi biti sjajni, imati prirodnu, čistu boju te glatku površinu. Kao i ostatak ribe, ne bi smjeli imali neugodan miris. Ako je boja blijeda ili matirana, to može biti znak da su fileti stari.

Sveukupni dojam

Sjajne ljuske prekrivene izrazito tankim slojem čiste i prozirne sluzi znak su da je riječ o svježoj ribi. Ako je sluz mliječne boje, to znači da se riba počela kvariti i da nije sigurna za konzumaciju. Suhoća i blijeda boja ribe upućuju na neadekvatnu temperaturu hlađenja, a kad je riječ o lososu, postoji jedna stvar po kojoj možeš na prvi pogled prepoznati je li riječ o divljem lososu ili uzgojenom: bijela linija masti bit će deblja na uzgojenom lososu, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije