Nazvane prema čudovištu iz filma Alien: Otkrivena čudnovata vrsta osa

Radiosarajevo.ba
Nazvane prema čudovištu iz filma Alien: Otkrivena čudnovata vrsta osa
PrtScr / Kultna scena iz filma Alien kada ksenomorf izlazi iz ljudskog tijela

Bizarna nova vrsta osa, nazvana Dolichogenidea xenomorph, otkrivena je u Australiji.

Manje su od pet milimetara i spadaju u grupu parazitoida (organizmi koji se razvijaju na štetu drugog organizma, ali za razliku od parazita ubijaju svog domaćina), što znači da se njihove larve hrane živim domaćinom.

Ova vrsta ima izrazito dug ovipozitor (leglicu), dio tijela koji podsjeća na iglu i putem kojeg ženka ubrizgava jaja u domaćina, najčešće u gusjenice moljaca koji se hrane lišćem eukaliptusa.

Larva ose polako jede gusjenicu iznutra prema van, te na kraju izlazi iz njega, u zastrašujućoj sceni koja podsjeća na kultni naučno-fantastični film Alien (Osmi putnik), u kojem čudovište (ksenomorf) izlazi iz ljudskog domaćina. Upravo je stoga ova vrsta ose nazvana u čast najstrašnijeg filmskog vanzemaljca svih vremena.

Nakon što larva ose postane odrasla jedinka počinje potragu za domaćinom u kojeg će ubrizgati nova jaja.

“Dolichogenidea xenomorph se ponaša kao parazit u gusjenicama baš kao što se kreatura Aliena u flimu ponaša u ljudskom domaćinu. Osa je crna i sjajna i ima nekoliko čudnih osobina - pa je ime ksenomorf, što znači čudni oblik, zaista prikladno", objasnila je Erinn Fagan-Jeffries, studentica na doktorskom studiju na Univerzitetu Adelaide.

Nova vrsta ose Dolichogenidea xenomorph - undefined

Nova vrsta ose Dolichogenidea xenomorph, Foto: Erinn Fagan-Jeffries

Dolichogenidea xenomorph je pronađena Queanbeyana, New South Wales i na jugozapadu Australije, ali pretpostavljaju da se može pronaći diljem Australije. Ova osa jedna je od tri nove parazitoidne vrste koje su opisane u studiji objavljenoj u žurnalu Hymenoptera Research.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije