Nauka (konačno) dokazala da su žene 'otpornije' od muškaraca

Radiosarajevo.ba
Nauka (konačno) dokazala da su žene 'otpornije' od muškaraca
Synergy / Ilustracija

I zvanično je - žene su snažnije od muškaraca, dokazala je nauka. 

Dakle, kada puše hladan vjetar, lije kiša, kada suša razori pejsaž, žene idu dalje. Štagod im se nađe na putu - žene idu dalje. 

Sudeći prema studiji koju je vodio James Vaupel na Univerzitetu u Odensi, žene su - a to kaže statistika - one koje preživljavaju vrijeme krize, a to uključuje "glad, epidemju, porobljavanje...", izvještava Nature. Naučnici su do ovih zaključaka došli tako što su mjerili broj populacije, očekivanu životnu dob. 

Dakle, dupli X hromozomi čine da ste snažniji. U biti, ovo je prirodna odbrana protiv štetnih mutacija.

Virginia Zarulli sa ovog univerziteta kazala je ovo: "Jednostavno rečeno, ukoliko se loša mutacija desi na X hromozomu, žene imaju još jedan X koji može potpuno ili djelimično kompenzirati nastalu štetu, dok muškarci nemaju ovu mogućnost."

Također, ženska tijela proizvode više estrogena zbog čega su "otpornije"na bolest, a testosteron s druge strane povećava rizik od fatalnih stanja. Stoga je očekivana životna dob za muškarce trenutno, u prosjeku, 68 godina, a za žene 72 godine. Vrijedi naglasiti i da ženska novorođenčad imaju manju stopu umiranja od muških. 

U komentarima na društvenim mrežama na ovu vijest, većina je saglasna da je to već odavno svima jasno, a jedan muškarac napisao je sljedeće:

"Ovo je stopostotna istina - a znate kad sam to shvatio? Onog trenutka kad sam vidio zdravstvene kartone od moje supruge i od mene. Na pitanje 'koliko vas boli', najmanje šest puta odgovorio sam s najvećom brojkom '10', dok je moja supruga, nakon 18 sati poroda, kad su je to pitali rekla 'sedam'."

Prisjetimo se i kako ovo je bio jedan od potvrđenih mitova u slavnoj TV emisiji Mythbusters:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije