Istraživanje: Da li nas mačke stvarno razumiju ili se samo pretvaraju da nas razumiju

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Da li nas mačke stvarno razumiju ili se samo pretvaraju da nas razumiju
Foto: AA / Sajam mačaka u Moskvi

Japanski naučnici pokušali su da shvate zbog čega mačke nekad ne reaguju na instrukcije svojih vlasnika, piše Nationa Geographic Srbija. Da li se radi o tome da ne razumiju, ne obraćaju pažnju ili nemaju svijest o svojem imenu?

Ako životinje i razumiju bilo koju riječ iz govora ljudi, onda je to vjerovatno njihovo ime. Asuko Saito, sa Univerziteta Sofija u Tokiju, nizom testova je pokušala da odgovori na pitanje koje vjerovatno muči veliki broj vlasnika mačaka, a to je da li mačke mogu da razlikuju svoja imena od drugih imenica.

Brojna istraživanja provedena na psima imala su cilj da odrede koliko dobro nas psi razumiju i da li reaguju na specifične riječi ili samo na tonalitet izgovorene riječi, a svega nekoliko takvih istraživanja o mačkama postiglo je da bude objavljeno u ozbiljnim časopisima i izvještajima.

Saito i njene kolege posmatrale su reakciju mačaka koje žive sa vlasnicima u njihovim kućama i mačaka u prihvatilištima za mačke. Ispitivanje se zasnivalo na utvrđivanju sposobnosti razlikovanja ličnih imena mačaka u poređenju sa riječima slične dužine i ličnim imenima drugih mačaka. Testiranjem, većina mačaka je pokazala dovoljnu sposobnost da razumije, pomjeranjem ušiju i glave kada čuju svoje ime intenzivnije nego pri izgovoru nekih drugih reči. Međutim, odgovor nije dolazio do njihovih repova. Nešto manji broj ispitivanih mačaka reagovalo je na pomen svog imena čak i kada ga izgovaraju stranci, a ne njihovi vlasnici.

Kada su u pitanju mačke koje žive u prihvatilištima istraživanje je pokazalo da podjednako reaguju kako na svoje, tako i na imena drugih mačaka sa kojima žive.

Komunikacija između mačaka i ljudi manje je ispitivana od komunikacije između psa i čovjeka. Ovim istraživanjem je dokazano i da je osjetljivost mačaka na emocije svojih vlasnika skromna, ali da one mogu da razlikuju glas vlasnika od glasova stranaca.

Iako se domaće mačke često pretvaraju da su divlje, dok se penju po kućnom namještaju, nakon više od 10.000 života sa ljudima, veza između domaćih mačaka i čovjeka je očvrsla u smislu prilagođavanja gena. Zbog toga su neke od mačaka veoma sposobne da komuniciraju sa ljudima. Dokazano je, takođe, da ljudskom uhu više prijaju zvuci koje proizvode domaće mačke u odnosu na divlje, afričke mačke od kojih domaće mačke vode porijeklo.

Mačke su dokazale da imaju još neke sposobnosti zajedničke sa psima, kada je u pitanju razumijvanje ljudi. One su sposobne da na osnovu znakova pronalaze skrivenu hranu, a to je dovoljno da budete sigurni da se vaša mačka pretvara kada ne reaguje na vas dok joj se obraćate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije