Nauka dokazala: Igra koja nas vraća u djetinjstvo je užasno nehumana

Radiosarajevo.ba
Nauka dokazala: Igra koja nas vraća u djetinjstvo je užasno nehumana
Foto: Instagram / Ilustracija

Između dvije vatre je tradicionalna igra koja nas vraća u djetinjstvo, a za koju sada postoje i naučni dokazi da je, osim zabavne igre, sredstvo ugnjetavanja i dehumaniziranja drugih.

Skupina kanadskih istraživača, čija bi studija krajem ljeta trebala biti objavljena u European Physical Education Reviewu, tvrde da je ova igra zapravo legalizirano nasilje.

Istraživači su promatrali različite srednjoškolce i ispitivali ih o tome kako igraju igru i što osjećaju tokom i nakon nje. Većina im je djece odgovorila da je to igra koju uopće ne vole, štoviše, mrze je.

"Kada u okruženje u kojem djeca uče pokažete da je u redu loptom udariti nekoga, namjera je tu. Zamislite malenu djevojčicu kako trči da izbjegne loptu. Što ona uči u školi? Kako izbjeći nekoga ili nešto? Čemu to?" pita se profesorica Joy Butler s Universityja of British Columbia.

Promatrajući djecu na igralištu, istraživači su primijetili kako se jača djeca grupiraju u timove kako bi eliminirala slabije pojedince u drugom timu, pa čak i kako bi promijenila pravila igre,, prenosi Index.

Autori studije smatraju kako se između dvije vatre, ali ni jedna druga slična igra ne bi trebale igrati u školama, kojima pak predlažu da prošire program tjelesnog odgoja.

"Sat tjelesnog odgoja trebao bi biti mjesto na kojem učitelji pomažu učenicima kontrolirati agresiju i ljutnju, a ne mjesto na kojem nju mogu izraziti", rekla je profesorica Butler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije