Naučnik tvrdi da vanzemaljci postoje: "Evo kako putuju kroz svemir"

Radiosarajevo.ba
Naučnik tvrdi da vanzemaljci postoje: "Evo kako putuju kroz svemir"
PrtScr / Detalj iz filma Arrival

Potraga za vanzemaljskim tragovima života traje otkako je čovjek otkrio da postoji nešto izvan granica Zemlje. No, koliko god se trudili, još uvijek nismo pronašli konkretne dokaze da postoji inteligentan život izvan granica Zemlje.

Iako, mnogi su uvjereni da je njegovo otkriće samo pitanje dana...

Američki matematičar i fizičar Louis Crane objavio je veoma zanimljivu i pomalo nevjerovatnu teoriju prema kojoj u svemiru sigurno postoji napredna vanzemaljska civilizacija koja svemirskim prostranstvima putuje u svemirskim brodovima pogonjenim radijacijom iz malih crnih rupa.

Prema Craneu, vanzemaljci bi u male crne rupe ubacivali materiju, a dobivali iz nje energiju potrebnu za pokretanje letjelica, piše Zimo.co.

Ono što je posebno privuklo pozornost naučne zajednice je Craneova pretpostavka da bi astronomi mogli, pomoću gama teleskopa, pronaći tragove tih vanzemaljskih brodova. Naime, uvjeren je kako bi takvi svemirski brodovi iza sebe ostavljali gama zrake koje bi teleskopi poput svemirskog teleskopa Fermi mogli detektirati i tako dokazati njegovu teoriju.

Ako neka napredna civilizacija ima takve svemirske brodove, gama teleskopi mogli bi detektirati njihove tragove, uvjeren je Crane koji smatra da su naučnici već otkrili takve tragove, ali nisu mogli pronaći objašnjenje za njih.

Također vjeruje kako bi, takva napredna vanzemaljska civilizacija bila sposobna proizvesti umjetnu crnu rupu pomoću laserskih gama zraka.

Iako je Craneov rad u potpunosti teoretski ipak se temelji na naučnim pretpostavkama, ali i znanstvenofantastičnim djelima. Naime, još 1975. godine poznati pisac Arthur C. Clarke spominjao je svemirske letjelice koje koriste crne rupe u svom romanu Imperial Earth.

S obzirom na to da su naučnici i u prošlosti crpili inspiraciju za svoje izume i teorije iz znanstvenofantastičnih djela, možda se i Craneova teorija dokaže kao tačna. No za to će ipak biti potrebno još neko vrijeme. Barem dok neki od astronoma ne "uhvati" svemirski brod svojim teleskopom...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije