Naučnici zabrinuti: Razina mora raste brže nego što je očekivano

Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti: Razina mora raste brže nego što je očekivano

Novo istraživanje o razini svjetskih mora zabrinulo je naučnike. Dugo se vjerovalo da bi se razina mora do 2100. godine zbog otapanja leda na polovima mogla podići za nešto manje od metar.

Nova studija donosi projekciju porasta koja prikazuje da bi rast mogao biti duplo veći za taj period, prenosi BBC.

"Za 2100. to znači da bi led na polovima podigao razinu mora između sedam i 178 centimetara, no jednom kad u sve to dodate otapanje glečera i ledenog pokrova izvan polarnih krugova te termalno širenje mora, ta brojka uvelike premašuje dva metra", kaže autor studije Johnathan Bamber s Univerziteta u Bristolu.

Istraživači smatraju da ako se nastavi trenutnim tempom emisija stakleničkih plinova u atmosferu, razina svjetskih mora do 2100. mogla bi narasti između 62 i 238 centimetara. Zapravo je riječ o najcrnijim predviđanjima te vrste dosad i razini globalnog zatopljenja od pet Celzijevih stepeni. Bamber vjeruje da bi se svjetska kopnena masa smanjila za otprilike 1,79 miliona kvadratnih kilometara, odnosno za površinu veličine Libije.

Većina gubitka te kopnene mase dogodila bi se na područjima svijeta gdje se uzgaja velika količina hrane, poput delte Nila, a pošteđeni ne bi bili niti gradovi poput Londona, New Yorka i Šangaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije