Naučnici saopćili: Nivo mora nezaustavljivo raste

Radiosarajevo.ba
Naučnici saopćili: Nivo mora nezaustavljivo raste

Nivo mora porast će između 0,7 i 1,2 metra u sljedeća dva stoljeća čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva, kao što je obećano Pariskim sporazumom o klimi, saopćili su u naučnici.

Hitna akcija za smanjenje emisije štetnih plinova spriječila bi dugoročno povećanje nivoa mora potaknuto otapanjem leda od Grenlanda do Antarktika, koje će nanovo ucrtati obale širom svijeta, objavio je u časopisu Nature Communications tim naučnika, predvođen Matthiasom Mengelom s Instituta za klimu u Potsdamu.

Porast nivoa mora prijeti brojnim gradovima od Šangaja do Londona, kao i područjima ispod nivoa mora, od Floride do Bangladeša.

Ta je opasnost velika i za cijele nacije, uključujući Maldive u Indijskom okeanu ili Kiribate na Pacifiku.

U studiji se navodi da će do 2300. godine nivo mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako gotovo 200 država provede mjere zacrtane Pariskim sporazumom iz 2015. godine, a kojim se predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova na nulu. Nivo okeana neizbježno će rasti jer će industrijski plinovi ispušteni u atmosferu, a koji "zarobe" toplinu, ostati i dalje u atmosferi te i dalje topiti zaleđene površine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije